Crinii, pe gustul tuturor

CriniiCrinii sunt si vor fi mereu la moda, aceste flori fiind pe gustul tuturor. O gradina de crini sau un loc amenajat special cu aceste flori sunt o zona placuta de recreere sau gandire, mai ales daca o data cu ei a fost amenajata si o cascada mica de apa.
Realitatea spune, din experienta acumulata, ca realizarea unei astfel de gradini este un lucru deosebit de dificil. Inainte de a va apuca de asaceva trebuie sa determinati cu exactitate spatiul pe care il aveti la dispozitie, si sa fiti pregatit sa investiti si o anumita suma de bani, nu foarte mare, dar nici una care sa nu se simta. In cazul in care recurgeti la cascada si la un mic iaz, atunci nu va ganditi imediat sa aduceti si pesti. Cea mai buna idee este de a pune plantele dupa o saptamana de la data la care ati adus pestii.
Normal, primul lucru pe care il veti face va fi acela de a executa masuratorile necesare, pentru a determina spatiul de care aveti nevoie. La rand vor sosi si schitele, asta daca doriti ca asezarea sa aiba o anumita forma, mai ales daca este vorba de una deosebita. In acelasi timp, terenul pe care veti construi micul bazin trebuie si el sa indeplineasca unele conditii. Spre exemplu, daca veti dori sa instalati mai tarziu un filtru de apa, acesta va trebui sa se afle pe partea mai inalta a bazinului.
Inainte de a trece la sapatul propriu-zis, trasati portiunea de teren pe care veti construi viitorul bazin, dupa care sectionati cu lopata pe marginea acestui trasaj, pentru a va asigura ca nu veti depasi proiectul initial, din greseala. Din experienta, va putem spune ca saparea unei portiuni de 5x10, cu o adancime de cativa centimetri, va va lua aproximativ 8-10 ore de munca. Dupa ce terminati toate aceasta munca, batatoriti terenul cu atentie, dupa care instalati o baza plana. Daca nu turnati beton sau nu dispuneti de ceva mai solid, atunci va putem recomanda sa folositi o bucata de covor pe care sa o puneti pe fundul gropii sapate.
De aici, lucrurile incep cumva sa devina simple. Asterneti deasupra o folie mare de plastic, pe care sa o intindeti perfect deasupra covorasului pe care tocmai l-ati pus. In acest caz, va fi nevoie sa coborati in viitorul bazin, pentru a va asigura ca aceasta este bine intinsa. Incepeti sa umpleti apoi cu apa, incet, urmarind cu atentie ca plasticul sa nu se deplaseze. Dupa ce operatiunea de umplere a luat sfarsit, luati un foarfece si taiati bucata ramasa, urmarind marginile, pentru ca folia sa fie taiata in functie de dimensiunea si forma bazinului. Dupa aceasta operatie este timpul sa asigurati marginile bazinului. Cea mai buna solutie este cea in care folositi pietre, pe care sa le asezati la rand pe marginea bazinului, pe intregul perimetru.

POMPE SI FILTRE

Pompele sunt un subiect pe marginea caruia nu se poate negocia. Orice astfel de bazin va avea nevoie de pompe, pentru ca apa sa poata circula in voie. Cea mai buna varianta este aceea de a apela la o pompa care "poate intoarce apa pe dos", o data la o ora. In ceea ce priveste capacitatea pompei, aceasta trebuie sa fie identica cu capacitatea bazinului. Pompele sunt de cele mai multe ori folosite pentru a trimite apa catre o fantana sau cascada de dimensiuni reduse, acestea din urma fiind utilizate pentru a aera corespuznator apa.
Filtrul de apa este si el un element important al unei asemenea constructii. Puteti procura unul biologic, de la magazin, sau construi unul acasa, dar el nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma. Prin intermediul sau vor fi oprite impuritatile care pot duce la deteriorarea apei si automat la imbolnavirea plantelor.

CRINII

Dupa toate acestea, urmatorul pas este acela de a aduce plantele si de a le dispune dupa propriul gust. Normal, urmarind in primele saptamani cu atentie daca acestia se prind si daca se simt bine in noua lor casa.
Mai departe, nu putem spera decat ca, la sfarsit, va veti bucura de noul dumneavoastra aranjament.