Cromatica mobilierului

Cromatica mobilierDupa cum stiti culorile influenteaza vizual modul in care percepem un anumit spatiu, motiv pentru care, in alegerea mobilierului, trebuie sa tineti cont, pe langa materiale, forme, dimensiuni, modele si texturi, si de acest aspect. Piesele de mobilier reprezinta principalele elemente componente ale unei incaperi, conferind acesteia, prin caracteristicile lor, personalitate si stil. Atunci cand va decideti sa achizitionati astfel de obiecte pentru locuita dvs. trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte generale.

 

In primul rand retineti ca intre cromatica mobilierului, finisaje si decoratiuni trebuie neaparat sa existe corespondete. Asadar, alegeti piesele de mobilier in  functie de cromatica generala a locuintei dvs. Desigur ca sunteti tentat sa achizitionati obiecte moderne, cele mai noi aparitii sau cele mai extravagante piese. Magazinele de profil vin in permanenta in intampinarea clientilor cu noi colectii, paleta colorista fiind din ce in ce mai larga si mai diversa. Nu este suficient ca mobilierul dvs. sa fie modern, ergonomic sau confortabil, ci trebuie sa fie integrat din punct de vedere coloristic si stilistic cadrului general. Desigur ca nu trebuie sa neglijati nici aspectele mentionate mai sus.

 

Retineti ca mobilierul in culori reci este evidentiat de un fond alb, iar culorile calde ale mobilei sunt accentuate de un fond inchis. In functie de gradul de armonizare cromatica a mobilierului cu ansamblul, spatiul va avea un aspect neutru sau dinamic. Pentru o atmosfera linistita, echilibrata si calma cele mai potrivite piese sunt cele in culori calde, naturale (nuante si tonuri de nisipiu, brun sau maroniu). Adaugati accente folosind pentru tapiteria canapelelor, asternuturi, perdele, covoare si tot ce tine de materiale textile tonuri de verde si albastru (verde oliv, turcoaz inchis) - culorile cel mai des intalnite in locuintele amenajate dupa ultimele tendinte. Acelasi efect linistitor il veti obtine si cu ajutorul nuantelor de rosu si oranj sau a combinatiilor ton pe ton.

 

Pentru o incapere cu aspect dinamic, jucaus folositi culorile puternice (fuchsia/roz, verde, mov, galben, portocaliu, rosu, albastru marin/electric)  si contrastele indraznete (portocaliu-albastru, galben-verde, rosu-negru, violet-roz), care, desi sunt mai greu de realizat, pentru ca exista un risc destul de mare sa alegeti combinatiile gresite de culori, sunt mult mai de efect. De obicei, pentru a crea un contrast, se foloseste o culoare calda si una rece, dar nu este neaparat necesar sa se foloseasca combinatiile de baza, cum ar fi albastru cu portocaliul. Puteti incerca sa combinati gri cu albastru deschis, sau maro si verde deschis pentru a obtine aranjamente placute in contrast.

Foto: corbis.com

www.incasa.ro