Culturi anuale - Ardeiul

ArdeiulArdeiul

Ardeiul este o leguma solicitata in gospodarie. Cele mai raspandite soiuri la noi sunt:


IUTE de ARAD - soi foarte bun pentru culturile din rasadnita calda; fructul are lungimea de circa 6-8 cm, este conic, cu varful putin curbat, cu gust iute. Durata pana la inceperea recoltarii este de 90-110 zile de la cultivare.

 

De SEGHEDIN - soi care se cultiva mai mult in regiunile din vestul tarii, unde se foloseste mai frecvent pentru boia de ardei. Fructul are forma conica, putin turtita pe ambele parti, de culoare rosu-aprins. Este rezistent la seceta.

URIAS de CALIFORNIA - soi de ardei gras, cu fructul foarte mare, cu peretii carnosi, suculent si cu gust dulce. Are culoarea verde-inchis la maturitatea de consum si rosu-inchis la cea fiziologica. Este soi tardiv.

KALINCOV - este un ardei gras, foarte raspandit in cultura. Se cunosc doua tipuri: unul de culoare verde-deschis, cu durata de vegetatie de 120-125 zile, altul galben-lamai, ceva mai timpuriu decat primul. Fructul este mare, cu tri sau patru muchii, carnos. Estre soi productiv.

LUNG ROMANESC, CORNUL CAPREI, CAPIA sunt soiuri de ardei lung, cu fructul conic, lungimea medie de 20 cm, culoarea verzuie la maturitatea de consum si rosu-deschis la cea fiziologica. Durata de vegetatie este de 125-135 zile, cu exceptia ardeiului Capia, care este mai tardiv decat celelalte soiuri cu circa 10 zile.

TIMPURII de BUCURESTI - este un soi de ardei gogosar cu fructul mare turtit, cu 4-5 coaste carnoase, de culoare rosu-aprins. Durata pana la recoltare este de 140 zile. Da rezultate bune in toate regiunile tarii.

URIAS DULCE - este un soi de ardei gogosar cu fructul mare de culoare rosu - inchis. Este tardiv, avand durata pana la recoltare de 150-160 zile. Merge mai bine in regiunile din sudul tarii.

Cultivare

Ardeiul are cerinte deosebite privind caldura, umiditatea si lumina. Necesita caldura multa, incetinind si apoi incetand cresterea la temperaturi sub 15 grade Celsius. Umiditatea redusa si lipsa de lumina mai ales cand temperatura este ridicata determina ca florile sa nu mai fie roditoare. Fiind foarte pretentios fata de umiditate, in timpul vegetatiei se vor aplica 9-10 udari. La inceput, in primele 2 saptamani de la plantare, ardeiul nu se uda aproape deloc pentru a nu raci solul insa, pe masura ce vremea se incalzeste, numarul udarilor creste; de asemenea trebuie sa creasca si cantitatea de apa la o udare.
Avand radacini mai putin profunde, are nevoie de un sol bine afanat, desfundat din toamna si bine ingrasat. Odata cu desfundatul terenului se administreaza si ingrasamintele - ingrsamant natural. Productia de ardei poate fi esalonata pe cea mai mare parte a anului sub forma de productie extratimpurie, timpurie, de vara si de toamna. In perioada rece, ardeiul se cultiova in spatii protejate - rasadnita calda, solariu. Pentru productia de toamna, in vederea obtinerii rasadului, semanatul se face in perioada 15 martie- 15 aprilie, in rasadnita calda. Semantul se face in randuri la distanta de 5-6 cm si 5 cm pe rand. La plantare pe locul definitiv, rasadul se scoate cu pamant cat mai mult la radacina.

Pentru culturile de vara si toamna, ardeiul se planteaza la locul definitiv in cursul lunii mai si la inceputul lunii iunie, dupa recoltarea culturilor premergatoare semanate primavara devreme. In primaverile reci, daca acestea intarzie in vegetatie, se vor forta prin acoperire cu folii de polietilena. Distanta de plantare este de 40 cm intre randuri si 30 cm pe rand.
Lucrarile de ingrijire sunt cele obisnuite pentru distrugerea crustei si buruienilor, precum si pentru afanarea si aerisirea solului. Se aplica cele 9-10 udari de-a lungul duratei de vegetatie ori de cate ori este nevoie. Nu se uda in primele 14 zile dupa plantare. Se aplica ingrasarea suplimentara. Recoltarea se face pe masura ce ardeii au ajuns la maturitatea de consum.