Cum sa pastrati semintele de plante

Pastrarea semintelor este la fel de veche ca si gradinaritul in sine. Asa veti fi siguri ca veti avea si anul viitor planta perfecta care v-a incantat anul acesta simturile sau va veti bucura de soiul inedit descoperit de dumneavoastra. Exemplarele dumneavoastra merita sa fie cultivate si anul viitor. Acesta este cel mai important motiv pentru care ar trebui sa strangeti si sa pastrati semintele plantelor chiar daca puteti sa cumparati de oriunde pachetele cu seminte selectionate si ambalate de diverse firme specializate in gradinarit.Dar mai intai sa stabilim ce fel de seminte pot fi pastrate in conditii optime care sa garanteze calitatea viitoarelor plante.

     

            Pentru a avea plante identice cu cele preferate trebuie sa va orientati catre plante care se autopolenizeaza. Acestea vor oferi seminte din care aveti siguranta ca vor iesi plantele dorite. Exemple de plante autopolenizatoare din categoria legume sunt mazarea, cicoarea, andivele, laptucile, fasolea si rosii, iar din categoria flori avem carciumaresele, cleoma sau planta paianjen, degetarul sau degetelul, nalba, nasturelul si latirusul.

            Semintele hibride vor creea o varietate de plante care vor avea caracteristicele plantelor initiale in combinatii interesante. Aproape toate semintele de plante care se vand pe piata sunt soiuri hibride.

            Plantele care sunt polenizate de insecte sau de vant fac si ele seminte dar acestea nu garanteaza succesul unei perpetuari eficace pentru ca va trebui sa faceti un efort suplimentar pentru a pastra bine semintele.

            Pentru a obtine plante pure din plante incrucisate cu altele din specia lor va trebui sa le separati fizic. Acest lucru poate fi realizat daca veti planta doar o varietate de specie sau veti planta la o distanta destul de mare diferite varietati ale aceleasi specii. Unele plante ca piperul necesita o plantare a varietatilor la o distanta de aproape 1km. Sau puteti planta florile la distanta in timp sau puteti face o bariera fizica intre ele acoperind fiecare varietate pentru a permite celorlalte sa fie polenizate exclusiv.

            In general alegeti plantele cele mai bune de la care sa pastrati semintele. Urmariti ca acestea sa fie rezistente la imbolnaviri si sa fie foarte productive, asa veti avea garantia ca viitoarele plante vor fi la fel de productive. Prima regula este ca semintele sa fie colectate de la plantele bine uscate, flori uscate sau legume foarte bine coapte.  Aveti grija sa le culegeti inainte ca ele sa se imprastie, apoi lasati-le sa se usuce inca putin pana devin maronii. Le puteti pastra in saculeti de hartie, etichetand fiecare mostra, mentionand varietatea si anul de colectare. Locul de pastrare trebuie sa fie uscat, racoros  si intunecos. Este de preferat ca semintele pastrate sa fie utilizate anul urmator.

            Pastratul semintelor poate deveni un hobby.

www.incasa.ro

Altheate

21 sept 2007