Daunatorii plantelor

 

Paduchele lanos (Pseudococcus sp.)

Insetele foate mici sunt infasurate intr-un invelis asemanator cu lana alba. Colonii largi formate sub forna de ciorchini pot ocupa tulpina precum si fata inferioara a frunzelor. Insecta migreaza si in pamant unde se poate fixa pe radacinile plantei. Paduchii lanosi slabesc planta si favorizeaza aparitia si dezvoltarea bolilor. Primele simptome se manifesta prin ofilirea, ingalbenirea si caderea frunzelor iar apoi planta poate murii. Combaterea acestui daunator se realizeaza prin eliminarea prin stergerea tulpinii si a frunzelor cu un tampon de vata (tifon) inmuiat in alcool medicinal cu concentratia redusa cel putin la jumatate sau prin stropirea plantei si a pamantului cu un insecticid Sinotorax - 0,1 0,15%.

Paduchele testos (., Diaphes sp., Saisseia sp.)

Insectele si larvele se fixeaza de-a lungul nervurilor frunzelor, dar si pe lastari si pe tulpini, acoperindu-le, uneori complet, cu scuturi rotunde sau ovale care au o culoare bruna. Caldura si umezeala din camera favorizeaza dezvoltarea acestei insectei. Plantele atacate, cu timpul, se vor usca. Combatere se realizeaza astfel : tamponarea cu solutii toxice sau cu alcool medicinal, precum si prin ruperea si arderea partilor puternic afectate.

Afidele ( ., Myzus sp.) sau paduchii (pot fi si verzi, negrii, galbeni sau cenusii)

Acesti daunatori ataca frunzele si lastarii. Insectele inteapa si sug sucul celular. Plantele atacate prezinta frunzele incretite, deformate si lastarii incovoiati, lastari care cu timpul se usuca. Paduchii se inmultesc rapid daca plantele sunt tinute in camere calduroase si uscate. Ei sunt foarte periculosi deoarece transmit boli virotice. Combaterea lor: daca sunt putini pot fi indepartati cu apa calduta daca sunt mai multi se recomanda ruperea si arderea lastarilor si frunzelor puternic atacate si stropirea cu insecticide ca: Sumithion 50EC - 0,1%; Zolone 35 EC-0,15-0,2%; Perfection CE 40 - 0,05 - 0,1%; Pirimor 25 WG - 0,1%; Decis 2,5 CE 0,05%.

Musculita alba (Trialeurodes vaporariorum)

Insecta este polifaga si prefera urmatorele plante azalea, musccata, cercelusul, azalea, begonia, primula. Insectele sunt albe, iar larvele galbene. Pe partea inferioara a frunzelor se gasesc ouale dispuse in forma de inel. Daune mai mari produc larvele decat ouale. In urma inteparii si sugerii sucului celular, frunzele se ingalbenesc, se usuca si cad. Florile apar patate si distorsionate. Combatere musculitei albe se face prin stropiri cu insecticide ca: Ultracid 20EC - 0,16%; Azodrin 400WSC - 0,1%; Orthene 75WS - 0,1%; Metomex 90SP - 0,05%; Decis 2,5 CE - 0,05%; Sherpa 25 EC - 0,02%; Mospilan 20SP 0,025%

Tripsul (Thrips sp, Thaeniothrips sp.)

Este si el polifag si se inmulteste rapid in incaperile inchise, calduroase si umede. Larvele foarte mici si galbene inteapa si sug continutul celulelor. Pe frunze apar mici pete alb-argintii, in timp ce tesuturile se usuca. Florile sunt patate si distorsionate, cresterea lor fiind stopata. Prefera plante ca begonia, crotonul, cercelusul. Combaterea trpsului: dus zilnic cu apa calduta sau stropiri repetate cu insecticide: Chinmix 5CE - 0,03%; Fastac 10CERV - 0,02%; Sumicidin 20Ec 0,05%(aceasta metoda este mult mai buna).

Acarieni (Tetranychus, Rhizoglyphus, Tarsonemus)

Se mai numesc si paianjeni rosii. Ei sunt foarte mici si necesita o lupa pentru a fi vazuti. Acarienii sunt polifagi de asemenea si prospera in incaperi calduroase si cu aer uscat. Se manifesta prin patarea fetei superioare a frunzelor cu puncte mici galbene care devin albicioase, transparente iar frunzele cad prematur. Insecta depune ouale pe partea inferioara a frunzelor, de-a lungul nervurilor, intr-un paienjenis tesut de insecta. Combaterea acarienilor se realizeaza prin stropiri regulate cu substante acaricide: Padan 50DP - 0,1%; Karate 2,5 EC - 0,04%; Sintox 40 CE - 0,1%; Nissorun 10WP - 0,03%; Danirun 11 EC 0,06%.

Comentarii:

BOgdan postat pe 11 Septembrie 2010
Servicii
Taieri pomi fructiferi, tratamente fitosanitare autorizate, amenajari si intretineri spatii verzi, gazon, fertilizanti granule eliberare controlata. Info la 0723.583.490