Dispozitivele de incendiu

dispozitiv incendiuDispozitivele de incendiu - salvatoare de vieti

In jur de 600 de oameni mor anual din cauza incendiilor, 70% din victime isi gasesc sfarsitul in timpul noptii intre cei patru pereti. Pe parcursul zilei incendiile sunt descoperite usor si pot fi inlaturate mai repede, noaptea victimele pot fi surprinse in somn fara a putea simti periculoasele gaze.

95% din victime, nu au murit din cauza flacarilor, ci din cauza urmarilor intoxicatiei cu fum. Nu este nevoie de mult fum ca persoanele surprinse sa devina inconstiente si apoi sa se sufoce.

In medie raman 4 minute pentru a putea fugi din fata flacarilor ucigase. Dispozitivele de detectare a incendiilor atentioneaza in timp util prin semnale acustice puternice impotriva acestui pericol, chiar si inainte ca marile concentratii de gaz si fum sa se fi format. Astfel ramane timpul necesar pentru adapostire si pentru salvarea celor mai neajutorati. Pompierii recomanda folosirea unor senzori alimentati cu baterie, deci independenti de retea avand marca de verificare si un buton de testare pentru verificarea functionarii. De asemenea, ar trebui sa existe si un semnal de atentionare in caz de slabirea tensiunii bateriei. Cel tarziu o data la 10 ani aceste dispozitive trebuie schimbate din motive de siguranta. Micii salvatori nu sunt mai mari ca o ceasca de cafea, sunt discreti si usor de montat.

Fumul - mesagerul periculos al focului

Pericolul de asfixiere este mult mai mare decat cel de ardere. Fumul nu ataca doar organele, ci si  starea de spirit, frica si panica urcand la cote inalte. In acelasi timp ochii incep sa lacrimeze tare, astfel incat orientarea in spatiu sa fie imposibila. Totul se schimba si nu mai recunoastem iesirile de incendiu. Copiii sunt cei care se pot salva cel mai greu in cazul in care raman singuri in locuinta. Pe langa fumul gros si negru si flacarile mari se formeaza si diferite gaze otravitoare care sunt fatale pentru om.

Fumul este silentios, perfid si mortal

In ultimii ani la un incendiu se produce de obicei mai mult fum. Acest lucru este datorat materialelor folosite la construirea unei cladiri. De exemplu, un telefon care ia foc produce atat de mult fum incat poate fi invaluita o locuinta. 

Foarte periculos este un incendiu in care victimele sunt surprins dormind. Concentratia mare de monoxid de carbon din fum este ca o otrava pentru sange. Victima devine inconstienta in somn, astfel moartea fiind doar o chestiune de timp.

Este decisiv cat de repede sunt descoperite flacarile, cat de repede sunt anuntati pompierii sau in cazuri extreme cat de repede se poate salva cineva din flacarile extinse.

InCasa.ro

 

Comentarii:

msGiVrTux postat pe 07 Iunie 2012
TBracQsiAesPPPcokF
Cat, I hope this finds you well. I came across your blog and read your post on the post eletcion violence in Kenya in 2008, specifically on your concern for the Grace family. I just got back from Kenya where I spent quite a bit of time with Eden and her family. She is indeed one of the kindest and most gracious people I've met. I would also add an amazingly great and relaxed attitude even when sliding down a mountain in the mud in her truck. She taught our delegation a lot about the post eletcion violence as we drove through the affected areas and even saw one of the last burned out stores still standing in Kisumu. They were lessons and sights I will never forget. Thank you for writing about them. As a side note, I noticed you mention Peggy Senger Parsons every once in a while on your blog. She's my pastor and if you don't already know, she has collected her stories into two books that are good reading. In fact, we know many of the same people. Thanks again for sharing your voice, may you be blessed for doing so.Sarah Katreen Hoggatt