Echilibru intre culorile tari si nuantele pastelate

culori tariCulori tari, tencuiala cu efecte sclipitoare si lemn metalizat - sunt cateva aspecte ce apartin de ultimele tendinte ale amenajarilor interioare. In sfarsit avem libertatea si putem trai bucuria de a experimenta modele exotice, de ce nu, de a decora incaperile in stil asiatic sau sa aducem atmosfera nord - africana in locuinta. Important este ca materialele sa fie de calitate superioara.

Ne aflam intr-o "faza colorata", lumea nu mai are limite, calatoreste in Asia, in Orient sau in Africa, iar acolo se confrunta cu o noua lume de culori si forme. Aceasta lume este "integrata" incetul cu incetul si in locuintele noastre.

Daca la inceput s-a pus accentul pe nuantarea si scoaterea in evidenta a pieselor de mobilier sau a accesoriilor, acum aspectul peretilor este extrem de important. Curajul de a experimenta culori tari, culori tipatoare a crescut si creste din ce in ce mai mult. Cercetarile au dovedit ca exista doua culori preferate ale persoanelor care isi redecoreaza peretii: rosu si verde. De asemenea, culorile, care se foloseau odinioara in camerele copiilor, se folosesc in cele ale adultilor. Rozul asezat langa portocaliu este foarte des intalnit. O fi vorba de dorul dupa anii tineretii?

Tehnicile pastelate, flair-ul mediteranean in tonuri moderate de galben este inlocuit de culori tari, inspirate din India, Indonezia, Mexic sau China. Rosul, albastrul imperial, purpuriul, violetul sau rozul sunt la mare cautare. Totusi trebuie retinut un lucru foarte important: trebuie folosita "doza" optima de culoare! Este total exclus sa zugravim patru pereti rosii! Un perete colorat are nevoie intotdeauna de un echilibru. Bejul sau verdele pastelat si foarte deschis sunt nuantele potrivite pentru a "tempera" explozia de culoare.

Mobila poate reprezenta de asemenea o balanta: unui perete albastru, o culoare rece, i se potriveste perfect o mobila din lemn in nuante calde.

Combinatia bej-maro-auriu si tonurile de bronz sunt la mare cautare. Prin acestea este exprimata o legatura stransa cu naturaletea, cu caldura. Apoi este vorba si de materiale, lemnul ocupand un loc extrem de important, in schimb plasticul sau alte materiale sintetice fiind excluse. Suprafetele trebuie sa ne inspire un suflu de istorie, insa acesta nu trebuie confundat cu stilul rustic.

Albul banal primeste ceva suplimentar: stralucire. Astfel acesta devine mai intens, obtine profunzime, glamour si un efect tridimensional, iar combinat cu nuante de gri sau serbet - lamaie, zmeura, caisa - reprezinta combinatia ideala a celor mai noi tendinte.

Tencuiala neteda, usor stralucitoare inlocuieste tapetul sau suprafetele aspre. Cu toate acestea, un tapet cu un design futurist, cu modele mari, arhaice este in mare voga. Totusi nu mai imbracam intreaga incapere cu tapet, asa cum se intampla in anii '70, ci scoatem in evidenta un singur perete.

Suprafetele argintii sau gri, astfel incat sa produca un efect de mobilier vechi si valoros, completeaza stilul al carei tema este transparenta si transluciditatea.

Foto: venere.com

InCasa.ro