Euphorbia

euphorbia milii A euphorbia milii B

Euphorbia

 milii

Descriere:
Euphorbiaceae este numele dat uneia din cele mai mari familii de plante din lume, cunoscute si ca euphorbia. Aceasta include in jur de 300 de grupuri  si 7.500 de specii, dintre care 870 sunt privite ca plante suculente. Exista de asemenea mai multi hibrizi de Euphorbia milii, cea mai raspandita la noi, unii de mare interes pentru horticultira precum si  Multe dintre ele au seva laptoasa care curge din abundenta atunci cand planta este taiata, si care este de obicei toxica; Jatrophas si Cnidoscolus au seva incolora, lipsita de toxicitate, dar plantele asemanatoare lor au frunze tepoase si tepi pe tulpina si trebuie manevrate cu grija.

Euphorbia splendens este cunoscuta sub numele de "coroana de spini", datorita spinilor duri care se afla pe toata planta.

Plantele ating inaltimea de 80-100 de cm, cu tulpini si ramificatii groase, suculente, putin lemnificate. Frunzele, putine la numar, de forma oblong-ovala cu varful rotunjit, sunt mici, persistente, de culoare verde-luminos. Florile sunt mici, inconjurate de bractei.
Planta infloreste tot timpul anului, daca i se asigura conditii corespunzatoare.

Euphorbia cyparissias

Euphorbia didieroides

Euphorbia walli

Euphorbia cyparissias

Euphorbia didieroides

Euphorbia walli

Cultivare si ingrijire:

Lumina. Speciile suculente de euphorbia trebuie sa creasca intr-un loc cu multa lumina, desi asta nu inseamna sa fie expuse in plin soare, la amiaza. In habitatul ei natural, euphorbia supravietuieste in plin soare, dar radacinile ei sunt infipte adanc in pamantul rece de sub pietre - intr-un ghiveci asezat pe un pervaz orientat spre sud, pamantul este cu siguranta mult mai cald.
Unele specii de euphorbia isi "amintesc" de anotimpurile din emisfera sudica si cresc si pe perioada de iarna. Pentru acestea este recomandat sa folositi surse de lumina artificiala pentru a completa nevoia de lumina a plantei - trebuie pornita cu o ora inaintea apusului si lasata sa functioneze pana in 4 ore. Lumina normala dintr-o camera nu are valorile spectrale potrivite pentru dezvoltarea euphorbiei.

euphorbia_mellifera_leaves

Euphorbia bongolavensis

Euphorbia desmondii

Euphorbia mellifera

Euphorbia bongolavensis

Euphorbia desmondii

Compostul si tratarea cu fertilizator. Pamantul in care este plantata o floare indeplineste urmatoarele functii de baza:
1. Ofera plantelor sansa de a -si dezvolta radacinile si de a-si mentine astfel echilibrul. Asta inseamna ca pamantul nu trebuie sa fie prea dens, ci usor drenabil pentru a lasa sa se scurga surplusul de apa, evitand astfel putrezirea radacinilor.
2. Pamantul trebuie sa retina o anumita cantitate de umezeala.
3. In cele din urma, pamantul trebuie sa ofere plantei substatele nutritive necesare pentru a se dezvolta. Plantele din ghivece consuma foarte rapid aceste resurse si de aceea au nevoie sa fie tratate cu substante fertilizatoare sau trebuie transplantate.

Dupa transplantare, euphorbia consuma foarte repede toti nutrientii din compost si are nevoie sa fie tratata cu o substanta fertilizatoare. Exista doua mari categorii de astfel de substante care difera in continut. Unele sunt ssa-numitele fertilizatoare complete care contin nitrogen (N), fosfat (P) si potasiu (K). Este de preferat sa alegeti o solutie fertilizatoare cu continut scazut de nitrogen, dar cum componenta lor variaza destul de des, cel mai bine e sa folositi marci diferite. Aceste substante contin si alte elemente necesare plantelor; daca relantati euphorbia la timp si o hraniti cu substante speciale, nu va fi nevoie sa o tratati si cu cantitati mai mari de astfel de elemente. Daca totusi doriti sa faceti acest lucru, cititi cu atentie si respectati instructiunile de pe flacon, pentru ca un dozaj prea mare poate ucide planta. In timpul sezonului de crestere se recomanda oricum sa tratati putin planta cu un fertilizator complet. Schimbarea ghiveciului pentru speciile de euphorbia pitice sau care cresc incep nu este necesara in fiecare an. Speciile care cresc mai repede consuma mai rapid substantele nutritive continue de pamantul din ghiveci, chiar daca o hraniti suplimentar; in acest caz, o marire a dozei va amana necesitatea transplantarii - pericolul acestei metode este ca euphorbia se poate molesi sau imbolnavi mai repede.

Euphorbia baylissii

Euphorbia maleolens

Euphorbia dawei
Euphorbia baylissii

Euphorbia maleolens

Euphorbia dawei

Udarea. Ideea ca plantele suculente cresc in zone uscate nu este tocmai corecta. Majoritatea cresc in zone unde apa nu este disponibila tot timpul. Pe cat posibil e bine sa respectati necesitatile individuale ale fiecarei specii, dar ca o regula generala, cand e cald si euphorbia e in perioada de crestere, trebuie udata chiar mai mult decat alte plante.

Tipul de ghiveci influenteaza foarte mult udarea. In general sunt doua tipuri:
   1. Ghivece de pamant, nevopsite - permite apei sa se evaporeze prin peretii laterali, iar aerul ajunge la radacini scazand riscul de putrezire, lucru important pentru speciile care sunt sensibile la umezeala. In acelasi timp, radacinile pot fi afectate de temperatura scazuta in care se produce evaporarea.
   2. Ghivece de pamant vopsite sau de plastic - previn evaporarea prin laturi. Acest lucru inseamna ca planta trebuie udata mai rar, pentru ca riscul de putrezire a radacinilor este mai crescut. Containerele de plastic se incalzesc oarte mult pe timpul verii si radacinile se pot arde.

Regulile de aur in ceea ce priveste euphorbia sunt:
   - daca nu stiti cand e momentul potrivit sa udati planta din nou, mai bine nu o udati;
   - numai pentru ca euphorbia poate supravietui secetei nu inseamna ca trebuie sa o treceti prin acest chin; mai mult, in perioada de crestere ea are nevoie de apa in mod regulat si din abundenta.
   - majoritatea speciilor nu tolereaza pamantul uscat in perioada de repaus si trebuie udate de jos in sus (puneti apa in tavita ghiveciului si lasati sa se absoarba) sau normal, dar cu atentie.
   - cel mai bine e sa udati euphorbia o data, din abundenta, decat rareori si cate putin.
   - e bine sa adaugati pe fundul ghiveciului bucati mici de teracota pentru a ajuta la scurgerea apei.

In perioadele calde, cel mai potrivit moment pentru udarea euphorbiei este seara, pentru ca planta va retine mai multa apa. E bine si dimineata devreme, dar mai ales in perioadele reci.

Euphorbia resinifera

Euphorbia richardsiae

Euphorbia venefica
Euphorbia resinifera

Euphorbia richardsiae

Euphorbia venefica

Temperatura. Desi majoritatea suculentelor sunt obisnuite cu conditii de mediu uscat si cald, in ceea ce priveste temperatura, necesitatile difera. Temperaturile crescute din timpul verii si fluctuatiile mari de la zi la noapte nu constituie nici o problema pentru euphorbia, spre deosebire de temperaturile scazute din timpul iernii. Ca o regula generala, speciile originare din Arabia, Africa Centrala si de Vest si zonele tropicale si sub-tropicale din America au nevoie de 10-12C iarna; speciile din Africa de nord si est rezista si la mai putin de 10 grade C daca nu sunt udate prea mult. De fapt, unele specii sud-africanepot supravietui chiar si inghetului, daca temperaturile cresc foarte mult dimineata.

In general, ventilatia este un lucru bun pentru plante. Fluctuatiile mari de temperatura de la zi la noapte din timpul toamnei fac trecerea spre repausul de iarna. Umiditatea aerului este strans legata de temperatura. In timp ce euphorbia iubeste nivelul ridicat de umiditate in perioada de crestere si cand temperaturile sunt mari, in timpul iernii (perioada de repaus) nivelul de umiditate trebuie sa fie foarte scazut, cand si temperaturile sunt mai scazute.

Euphorbia whellanii

Euphorbia_obesa

Euphorbia candelabrum
Euphorbia whellanii

Euphorbia obesa

Euphorbia candelabrum

Specii:
Euphorbia fulgens - prezinta frunze asemanatoare celor de salcie. Tulpinile sunt subtiri si arcuite si prezinta spini
Euphorbia candelabrum - planta cu crestere viguroasa si ramificata, asemanatoare cu un candelabru.
Euphorbia canariensis - are tulpini albastrui si se inalta elegant in plan vertical.
Euphorbia echinus - seamana foarte mult cu un cactus, formand tulpini aproape cilindrice.
Euphorbia obesa - formeaza un glob cu diametrul mare, de circa 15 cm, fara spini, asemanator unui pepene.

euphorbia echinus

euphorbia fulgens

euphorbia canariensis
Euphorbia echinus

Euphorbia fulgens

Euphorbia canariensis

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro