Gradina in tonuri de albastru la inceput de primavara

Simplitatea este baza oricarui concept de design. Aceasta simplitate poate fi obtinuta in gradina prin alegerea a maximum doua sau trei culori pentru plantele decorative. Culoarea verde este prima care apare in gradina la inceput de primavara, si nu este o alegere. In schimb, cealalta culoare o putem selecta in functie de ce plante plantam in gradina.

Albastrul este culoarea claritatii, a imaginatiei. Florile in acesta culoare ne indeamna la visare, la calm si liniste. Acesta reprezinta un motiv suficient pentru a alege o tematica in culori de albastru pentru gradina. Mai jos sunt prezentate cateva dintre speciile care ne vor ajuta sa obtinem aceasta tematica.

Un prim exemplu este salvia albastra, o planta preferata de cei pasionati de gradinarit. Spre deosebire de alte specii din aceeasi familie, salvia albastra infloreste din primavara pana in toamna si oscileaza cromatic intre albastru si violet. In general, salviile cresc in tufisuri dense ramificate, au tulpina ierboasa in partea superioara si lemnoasa in partea inferioara. Frunzele sunt ovale sau cu varful ca de lance, de culoare verde intens sau verde-gri. Tufa de salvie poate ajunge la o inaltime de 60 de cm si la o latime de 60 de cm. Originara din regiunea mediteraneana, salvia se remarca si prin numeroase proprietati medicinale.

O planta de gradina de culoare albastra la fel de spectaculoasa ca salvia este Browallia speciose. Este originara din America si creste in tufe ramificate ce pot atinge maximum 30-40 cm inaltime. Florile au forma stelata si sunt de culoare albastru-violet, cu centrul alb. Browallia nu este o planta foarte pretentioasa. Poate fi cultivata atat in apartamente cat si in gradini. Are nevoie de multa lumina, dar nu este bine sa stea in bataia directa a soarelui pentru ca se ofileste foarte repede.

Nu-ma-uita este o alta planta care poate oferi gradinii o pata de culoare. Denumirea stiintifica a florii de Nu ma uita este Myosotis, si se remarca prin floricelele mici, albastre, cu petale in forma de stele si mijlocul galben. Este raspandita in foarte multe zone, in special in zonele umede, in mlastini, pe langa lacuri, ape curgatoare, in locuri joase care pot aduna si pastra umezeala. Se intalneste si sub forma cultivata, ca planta ornamental. Nu-ma-uita este o planta perena care infloreste primavara si ramane inflorita pana la inceputul verii.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro