Gutui

Pom fructiferGutui
Denumire stiintifica: Cydonia oblonga
Familia: Rosaceae
Origine: Asia
Dimensiuni: 1,5 - 6 m
Climat: gutuiul este foarte adaptabil. Creste in orice conditii, de la partile ceva mai racoroase ale regiunilor subtropicale pana la cele temperate.
Sol: aproape toate solurile sint potrivite, in afara de cele uscate. Gutuiul poate supravietui unei perioade fara prea multa apa, dar asta nu inseamna ca nu trebuie udat. Sint susceptibili la lipsa de fier, prefera solurile usor acide.
Vant: vantul excesiv face sa ingreuneze cresterea, ceea ce poate dauna recoltei.
Plantarea: Daca terenul a mai fost cultivat, incercati sa fertilizati
solul si trebuie sa va asigurati ca are un pH satisfacator.
Se lasa intre pomi distanta de 2,5-3 m. Daca solul este fertil, pomii pot creste mai mari, de aceea trebuie pusi la 4.5 m, adica 370 copaci/ha.
Nutritie: variaza in functie de fertilitatea solului, de varsta.
Culoarea frunzelor, cresterea si productivitatea sunt cei mai buni
indicatori.
Cei mai potriviti fertilizatori sunt cei micsti.
Alegeti unul care are nitrogen mai mult decit fosfor si potasiu. La fiecare pom aplicati 350 g anual. Se poate adauga mai mult primavara, ajungand pana la 450 g. Se mai adauga toamna 50-100 kg/ha, ceea ce duce la cresterea frunzelor. Puteti folosi si ferilizatori organici.
Toti gutuii au coaja sensibila si sunt sensibili la loviri, chiar si superficiale.

Comentarii:

Marina postat pe 18 Noiembrie 2010
Despre gutui
In fiecare primavara,dupa inflorire,fructele de gutui cad de pe pom.Ar trebui stropit cu ceva care ar ajuta la cresterea lor inafara de stropirile de primavara?

Bogdan postat pe 02 Noiembrie 2010
Servicii
Tratamente fitosanitare autorizate, taieri pomi fructiferi, amenajari spatii verzi, intretinere. Personal de specialitate, seriozitate. 0723.583.490 Bucuresti si imprejurimi