Hedera

Familia: AraliaceaeHedera
Aspect: Catarator
Perioada de inflorire: Toamna
Expunere: Plina lumina
Udare: Medie

Sunt foarte decorative si au o viata lunga. Speciile de Hedera sunt putine, dar sunt multe varietati cu frunze foarte diferite ca forma si dimensiuni. Coloritul este foarte variat si merge de la verde simplu la tonalitati aurii si argintii, galbene, crem si gri.

Cultivare: usoara. Iedera trebuie mutata primavara, la fiecare 2 sau 3 ani in vase de 10-15 cm si intr-un compost de calitate. Nu le priesc caldura si aerul prea uscat, de aceea vara, cu temperaturi de peste 18 °C, este necesar sa se mareasca umiditatea. Este bine sa se evite expunerea directa la soare, dar trebuie sa i se asigure multa lumina. Udarile trebuie sa fie moderate, iar la interval de 2-3 saptamani se foloseste un fertilizant lichid impreuna cu apa, folosindu-se numai jumatate din cantitatea prescrisa pe ambalaj. Iarna trebuie udate putin si mentinuta tempertura de 7 °C.

Reproducere: Se poate inmulti prin butasi, ingropati sau replantati. Acestia se planteaza cate 3-4 in vase de 8 cm intr-un amestec de pamant de flori si nisip fin in cantitati egale, acoperite cu o folie transparenta.

Pericole: Decolorarea sau vestejirea frunzelor poate fi cauzata de lipsa substantelor nutritive si de o udare insuficienta. Iedera este atacata de: paianjenul rosu, care poate fi combatut cu un acaricid specific, tripside, care provoaca pete cenusii pe frunze si se combat printr-un insecticid specific sau prin indepartarea frunzelor infestate, paduchii de plante se elimina printr-un spay pe baza de piretru, cosenilele se indeparteaza cu un tampon de vata muiat in alcool si prin folosirea unor insecticide cu actiune sistemica.

Specii si varietati: Hedera colchica, Hedera canariensis, Hedera helix.