Login utilizator Cont nou gratuit Comunitatea incasa.ro
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Hortensia

HortensiaPlanta de gradina, ornamentala pe toata perioada verii, decorativa prin florile sale mari si colorate, hortensia este mare iubitoare de apa, asa cum reiese si din denumirea sa stiintifica: Hydrangea (gr. Hydros - apa). Dat fiind ca perioada de inflorire este foarte mare - de la inceputul verii si pana toamna tarziu - caracteristica rar intalnita la alte plante, hortensia este una dintre preferatele iubitorilor de flori.

 

Se prezinta sub forma unui arbust exotic, fiind originar din China si Japonia, unic in peisajul gradinilor noastre prin bogatia florilor albe, roz, rosii sau albastre. De regula, creste in gradini, iernand afara, insa, exista si soiuri care se preteaza la cul  tura in ghivece, care necesita spatii protejate.

 

Hortensiile sunt de doua feluri: cele cu flori rotunde, sterile, numite "macrophylla" si cele cu flori plate, mici ši fertile inconjurate de alte flori mai mari ši sterile, denumite "serrata". Culoarea florilor depinde de PH-ul solului ši de continutul acestuia in unele metale. Astfel, pentru florile albastre PH-ul trebuie sa fie in jur de 4-4,5, iar pentru cele roz ši rosii undeva intre 5 si 5,6.

 

Cat priveste locul de plantat acesta trebuie sa fie cat mai ferit, deoarece hortensia nu suporta razele directe ale soarelui si este foarte sensibila la ger. Hortensia se dezvolta bine intr-un pamant fertil, reavan, cu umiditate constanta. Nu suporta solurile bogate in calciu. Cand reactia acestora este alcalina (in jur de 7-8) frunzele se ingalbenesc, deoarece se produce o blocare a fierului. In aceste conditii puteti creste aciditatea prin introducerea in sol a unui amesc de turba acida, pamant de padure sau de frunze, compost ši pamant de telina.

 

Atentie la toaleta plantei! La hortensii nu se fac taieri. Lastarii batrani, cei deteriorati sau inestetic dezvoltati se indeparteaza cel mult primavara. Cand temperaturile depasesc 30 grade Celsius, hortensia se uda saptamanal, dupa acest prag, udarea se face zilnic, de preferat dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui, stropindu-se inclusiv frunzele. Excesul de apa poate conduce la aparitia unor boli, motiv pentru care solul in care este plantata trebuie sa permita scurgerea apei.

 

 www.incasa.ro

 

Follow InCasaMea on Twitter
Alte articole din Gradina

Comentarii:

15 Octombrie 2012 postat de fser
frumos
am im lacul de langa pensiunea tatalui meu!

08 August 2011 postat de irHSTQTvELDlr
FrlhMmRquBHx
Geez, that's unbeliveable. Kudos and such.

07 August 2011 postat de acpykXwnOZcgwm
MuKRDesOKWqsyWoUk
AFAIC that's the best aneswr so far!

04 August 2011 postat de Stoean Magdalena
hortensii
Si eu as vrea hortensii

17 Martie 2010 postat de ANA MARIA
cumpar
CUMPAR HORTENSIE CAT MAI MARE (CU CAT MAI MARE CU ATATA MAI BINE) SA FIE DE APROXIMATIV 1,5 M CAT MAI URGENT!! pretul negociabil (ofer intre 50 lei si 150 lei depinde de marime)

03 Februarie 2010 postat de iuhos cristina
cristina
Am si eu o hortensie si as dori sa stiu cum se inmulteste?Astept raspuns.Multumesc.

23 Iunie 2009 postat de alin
gasesti hortensie
hortenie gasesti in bucuresti pe bld ion mihalache la blocul 166 sector 1 bucuresti / este acolo de care vrei . in jurul blocului cat vrei tu .

26 Aprilie 2009 postat de flori
hortensia
am si eu o hortensie de un an si am observat ca are o crestere foarte lenta,asa o fi ea sau nu i-am creat mediul necesar?

06 Aprilie 2009 postat de filip elena
Hortensia
Am aceasta planta de doi ani si nu mi infloreste este foarte bogata in frunze

14 Martie 2009 postat de maya
hortensia
Iubesc florile la nebunie!!!!! am vazut articolul si imi doresc si eu sa am in gradina hortensii. De unde pot sa procur si eu aceasta floare????? astept raspuns,va rog!!! multumesc,MAYA

Comenteaza acest articol