Hortensia

HortensiaPlanta de gradina, ornamentala pe toata perioada verii, decorativa prin florile sale mari si colorate, hortensia este mare iubitoare de apa, asa cum reiese si din denumirea sa stiintifica: Hydrangea (gr. Hydros - apa). Dat fiind ca perioada de inflorire este foarte mare - de la inceputul verii si pana toamna tarziu - caracteristica rar intalnita la alte plante, hortensia este una dintre preferatele iubitorilor de flori.

 

Se prezinta sub forma unui arbust exotic, fiind originar din China si Japonia, unic in peisajul gradinilor noastre prin bogatia florilor albe, roz, rosii sau albastre. De regula, creste in gradini, iernand afara, insa, exista si soiuri care se preteaza la cul  tura in ghivece, care necesita spatii protejate.

 

Hortensiile sunt de doua feluri: cele cu flori rotunde, sterile, numite "macrophylla" si cele cu flori plate, mici i fertile inconjurate de alte flori mai mari i sterile, denumite "serrata". Culoarea florilor depinde de PH-ul solului i de continutul acestuia in unele metale. Astfel, pentru florile albastre PH-ul trebuie sa fie in jur de 4-4,5, iar pentru cele roz i rosii undeva intre 5 si 5,6.

 

Cat priveste locul de plantat acesta trebuie sa fie cat mai ferit, deoarece hortensia nu suporta razele directe ale soarelui si este foarte sensibila la ger. Hortensia se dezvolta bine intr-un pamant fertil, reavan, cu umiditate constanta. Nu suporta solurile bogate in calciu. Cand reactia acestora este alcalina (in jur de 7-8) frunzele se ingalbenesc, deoarece se produce o blocare a fierului. In aceste conditii puteti creste aciditatea prin introducerea in sol a unui amesc de turba acida, pamant de padure sau de frunze, compost i pamant de telina.

 

Atentie la toaleta plantei! La hortensii nu se fac taieri. Lastarii batrani, cei deteriorati sau inestetic dezvoltati se indeparteaza cel mult primavara. Cand temperaturile depasesc 30 grade Celsius, hortensia se uda saptamanal, dupa acest prag, udarea se face zilnic, de preferat dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui, stropindu-se inclusiv frunzele. Excesul de apa poate conduce la aparitia unor boli, motiv pentru care solul in care este plantata trebuie sa permita scurgerea apei.

 

 www.incasa.ro

 

Comentarii:

fser postat pe 15 Octombrie 2012
frumos
am im lacul de langa pensiunea tatalui meu!

irHSTQTvELDlr postat pe 08 August 2011
FrlhMmRquBHx
Geez, that's unbeliveable. Kudos and such.

acpykXwnOZcgwm postat pe 07 August 2011
MuKRDesOKWqsyWoUk
AFAIC that's the best aneswr so far!

Stoean Magdalena postat pe 04 August 2011
hortensii
Si eu as vrea hortensii

ANA MARIA postat pe 17 Martie 2010
cumpar
CUMPAR HORTENSIE CAT MAI MARE (CU CAT MAI MARE CU ATATA MAI BINE) SA FIE DE APROXIMATIV 1,5 M CAT MAI URGENT!! pretul negociabil (ofer intre 50 lei si 150 lei depinde de marime)

iuhos cristina postat pe 03 Februarie 2010
cristina
Am si eu o hortensie si as dori sa stiu cum se inmulteste?Astept raspuns.Multumesc.

alin postat pe 23 Iunie 2009
gasesti hortensie
hortenie gasesti in bucuresti pe bld ion mihalache la blocul 166 sector 1 bucuresti / este acolo de care vrei . in jurul blocului cat vrei tu .

flori postat pe 26 Aprilie 2009
hortensia
am si eu o hortensie de un an si am observat ca are o crestere foarte lenta,asa o fi ea sau nu i-am creat mediul necesar?

filip elena postat pe 06 Aprilie 2009
Hortensia
Am aceasta planta de doi ani si nu mi infloreste este foarte bogata in frunze

maya postat pe 14 Martie 2009
hortensia
Iubesc florile la nebunie!!!!! am vazut articolul si imi doresc si eu sa am in gradina hortensii. De unde pot sa procur si eu aceasta floare????? astept raspuns,va rog!!! multumesc,MAYA