Ienuparul

Ienuparul (Juniperus communis) ienupar

  Descriere:
Ienuparul este un arbust inalt de 1-2 m, ce creste in regiunile muntoase, izolat sau in palcuri. Frunzele sunt liniare, ascutite la varf, intepatoare, lungi de 1-1,5 cm si late 1-2 mm. Ele sunt asezate cate trei la un loc, formand verticile. Privite pe fata exterioara au forma unui jgheab, cu o dunga albicioasa in lungime. Florile sunt dioice. Pe unele tufe sunt flori barbatesti, iar pe altele florile femele. Florile femele au aspectul unor muguri de culoare verzuie, formati din 3 solzi inferiori si 3 superiori. Fiecare din solzii superiori au la partea inefrioara 1-3 ovule, care dupa fecundare se vor transforma in seminte. Dupa fecundare, solzii superiori devin carnosi se unesc intre ei si formeaza un fruct rotund denumit stiintific galbula. Dupa formarea fructului solzii inferiori se usuca. Florile mascule au forma unor conuri cu numeroase stamine de culoare galbena. Infloresete in lunile aprilie-mai. Desi ienuparul infloreste primavara, fructele nu reusesc sa se coaca pana in toamna, raman verzi si peste iarna. Abia in toamna anului urmator sau a celui de-al treilea an, ele capata o culoare neagra-albastruie. Din aceasta cauza, pe acelasi arbust vom intalni fructele verzi din primul an si albastru-inchis din cel de-al doilea an.

 Recoltarea:
De la ienupar se culeg fructele incepand cu luna octombrie si daca timpul permite recoltarea se face toata iarna.

 Mod de uscare:
Se aseaza in straturi groase de 20-30 cm si se aerisesc zilnic. Din cca 2 kg fructe proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

 Intrebuintari:
Ienuperele au o actiune diuretica. Intern: diuretic, carminativ, analgetic, bronhodilatator, antispastic bronsic. Extern: analgetic.
 

Comentarii:

BmbQqWwhBH postat pe 20 Octombrie 2012
IXMzwqflZMEAq
Arata f bine, o prepari la msaina de paine sau cu manutzele? Stiu ca faina de secara (ca si cea de grau integrala) creste mai greu, de aceea se foloseste numai in combinatie cu faina alba de grau, insa tot pt a ajuta cresterea, se foloseste vital gluten. Painea va iesi mai pufoasa si usor elastica. La fel, si ciclul de dospire e mai lung, asta am aflat si eu dupa mai multe incercari esuate, la msaina de paine. :))