Ingrijirea begoniilor pe perioada de iarna

frunza de begonie

begonie

Sunt cel putin doua metode de cultivare a begoniilor iarna, in ciuda ingrijirilor speciale pe care trebuie sa i le acordati (trebuie amplasate sub lampi fluorescente). Luati butasi de la plantele dvs. favorite toamna, inainte de inceperea perioadei de repaus. Din acesti butasi veti obtine plante identice cu plantele-mama, scutindu-va de povara de a le cumpara din magazine. Ce-a de-a doua varianta este ca atunci cand primiti cadou tuberi de begonie, toamna sa ii bagati in compartimentul de pastrare a legumelor din frigider pana primavara viitoare - se vor pastra bine, atata timp cat temperatura nu este prea scazuta si nu ingheata.

In afara de aceste metode, se poate crea un mediu artificial destul de bun, care va va permite sa ingrijiti cum trebuie planta in perioada de iarna. Astfel, nu numai ca va veti bucura de florile deosebite ale begoniei si in ianuarie, dar veti avea ocazia sa va mariti numarul de begonii din gradina. Nu este o idee tocmai rea...

Probleme legate de lumina si temperatura
Begoniile sunt sensibile la lumina, cu alte cuvinte, se dezvolta diferit in functie de cata lumina primesc. Folositi doua tuburi de lumina fluorescenta de 40 watti, si lasati-le aprinse intre 16 - 20 ore pe zi. Perioadele cu putina lumina dau sansa radacinilor sa respire. Cum frunzele din partea inferioara a plantei nu beneficiaza nici pe departe de aceeasi cantitate de lumina ca cele de deasupra, e bine sa gasiti metode alternative de a remedia aceasta problema. De asemenea, temperatura trebuie mentinuta peste 15 grade Celsius; temperaturile mai mici de atat au ca efect incetinirea ritmului in care creste begonia.

begonia cerata

Ingrijirea tuberilor pe perioada iernii
Daca tuberii mari prezinta "ochi" noi, langa baza tulpinilor principale, taiati-i; un alt rand va aparea in scurt timp - este decizia dvs. daca ii veti lasa sa creasca sau nu. Trebuie de asemenea sa va hotarati daca vreti sa ingrijiti begonia obisnuit, ca pe orice alta planta, sau daca vreti sa si infloreasca.

Daca nu doriti flori in mod special, atunci urmati sfaturile urmatoare:
- ciupiti toti bobocii de flori;
- lasati begonia sa creasca numai pana la 25 cm in inaltime, si apoi rupeti mereu varful pentru a nu se inalta mai mult;
- ca fertilizator, folositi o substanta bogata in potasiu.

Respectand aceste reguli, begoniile dvs. tot nu vor fi la fel de mari si frumoase ca vara. Lumina si caldura pe care o dau tuburile fluorescente nu sunt suficiente; curentii de aer si temperaturile din camera nu sunt aceleasi ca in timpul verii. Dar cunoscand aceste lucruri dinainte, puteti face cateva abateri.

Astfel, pentru ca sa infloreasca:
- la fiecare planta, lasati doar un boboc (rupeti-i pe restul);
- odata ce floarea s-a ofilit, taiati varful plantei si tratati-o cu un fertilizator bogat in potasiu.

Acestea au fost cateva "siretlicuri" care nu vor stresa prea mult begonia, si vor lasa destul timp tuberului sa se dezvolte pentru cand va fi reptantat, primavara.

begonia (a)

begonia (b)

begonia (c)

Comentarii:

arriana postat pe 10 Ianuarie 2011
gramatica
Draga Lucica, nu prea stii gramatica. Invata sa scrii, fato! Rusine!

CALIN LUCICA-LILIANA postat pe 10 Martie 2009
SFATURI PENTRU INGRIJIREA FLORILOR
VA MULTUMIM PENTRU FLORILE FRUMOASE PE CARE NI LEAT ARATAT VREM MAI MULTE SA VADEM SI MAI MULTE SFATURI VA PUP