Ingrijirea rasadurilor

 

Pana la rasarire, rasadnita se tine acoperita cu geam si rogojini. Imediat ce plantele incep sa apara, se inlatura rogojinile pentru a lasa lumina sa patrunda. Rasadnita se va aerisi zilnic, chiar si pe timp mai racoros, prin ridicarea brusca a geamului si lasarea acestuia imediat la loc. Pe masura ce timpul se incalzeste, aerisirea se va face din ce in ce mai des.

Daca pamantul din rasadnita tinde sa se usuce, se uda usor cu apa calduta. Nu trebuie sa fie nici prea multa umezeala, deoarece atunci rasadurile se alungesc prea mult, se imbolnavesc si cad. Daca se intampla acest lucru, se aeriseste bine rasadnita, iar plantele bolnave se smulg pentru a nu le imbolnavii si pe celelalte.

Daca apar coropisnite, trebuie sa ingropati la 2-3 cm din loc in loc momeli. Combaterea coropisnitelor cu ajutorul momelilor se face dupa urmatoarea reteta: se fierb 15 minute 100 gr boabe de grau; dupa racire se amesteca cu 5 gr insecticid (Aldrin, Detox, Duplitox, Sintox, Sinoratox, etc.) si 1 gr untdelemn.

Calirea rasadurilor se face cu scopul ca acestea sa se obisnuiasca conditiilor climaterice mai aspre sau la plantarea in camp. Pentru aceasta, cu 10-15 zile inainte de plantare se ridica geamurile, la inceput numai ziua, apoi si noaptea. Udatul in acest timp se reduce la minim sau nu se vor mai uda deloc.

Plantarea rasadurilor se va face tinand cont de perioadele specifice fiecarei legume si de caracteristicile culturii respective.

Comentarii:

oDtJMUkNmgRSBtBMnh postat pe 16 Martie 2012
RiqPgzcmuC
Am un mare respect ptneru dl. Prof. Mencinicopschi, ptneru eforturile sale titanice de a se face ascultat, nu doar auzit si privit si inteles, nu doar vazut. Problema este a oamenilor de rand care vor sa traiasca doar clipa, fara sa se gandeasca la consecintele pe termen lung. Urla ca de ce nu sunt informati corect, dar cand cineva in sfarsit o face, schimba canalul si se uita la pitipoace nu citesc carti si reviste de sanatate deci cu ce sa faca comparatie? Pun o placa uzata: De ceva tot trebuie sa murim! Pai da, zilele ne sunt numarate de la D-zeu, dar avem alegerea sa le traim in mare suferinta sau intr-un mediu mai placut si mai sanatos. Toti gresim, experimentam si bine si rau de-alungul unei vieti, important e sa te opresti la un moment dat si sa fii atent la semne, inainte sa iei curba vietii in viteza si sa cazi direct in prapastie, tragand si pe altii dupa tine. De ce sunt asa lacomi oamenii politici si procesatorii? Nu au mai mult decat o viata, nu au doua guri si la randul lor vor suferi ce aceleasi cancere si vor ajunge cu toti banii din lume pe mana unor doctori insensibili si vanitosi ca si ei. Ce crima s-a facut cu industrializarea ce minunat era sa avem fiecare casuta noastra mica, cu gradina si pomi fructiferi, sa ne gospodarim natural asa cum faceau strabunicii nostri. Ei vorba d-lui Prof Mencinicopschi, scapa cine stie si mai ales cine schimba ce e de schimbat.