Inmultirea plantelor prin seminte

inmultirea prin seminte (a) inmultirea prin seminte (b)

inmultirea prin seminte (c)

Marea majoritate a plantelor de apartament se inmultesc pe cale asexuata (vegetativa) - prin butasire, divizarea (despartirea) tufei, drajoni, stoloni, muguri adventivi, marcotaj, altoire. Numarul plantelor care se inmultesc pe cale sexuata (prin seminte) este mai mic.

Inmultirea prin seminte
Duce la obtinerea unui numar mare de plante, dar acestea nu mostenesc in totalitate caracteristicile identice de la planta-mama (pot avea forme si culori diferite, datorita hibridarii).
Astfel, seria de boli transmisibile descendentilor este mult mai redusa in comparatie cu inmultirea vegetativa. Multe seminte de plante germineaza repede, fara nici o pregatire speciala. Numai semintele de palmieri trebuie "pregatite" dinainte, pentru a grabi germinatia; acestea se tin in apa calda (25-30C) timp de 24-72 ore - apa se poate schimba de de 2-3 ori -, dupa care se scot din apa si se planteaza.

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati inainte si dupa semanatul semintelor:
- pregatiti recipientele (ladite, ghivece, caserole) si asigurati-va ca au gauri pentru drenaj;
- umpleti vasele cu un amestec de pamant dinainte pregatit, compus din mranita, turba si nisip in parti egale;
- nivelati pamantul si tasati-l usor;
- semanati semintele cat mai uniform, in strat subtire, la suprafata (individual sau prin imprastiere);
- acoperiti semintele cu un strat de pamant fin sau cu nisip uscat. Nu acoperiti semintele foarte fine, pentru ca ele se vor amesteca imediat in pamant si in plus sunt unele care au nevoie de lumina pentru a germina (begonia de exemplu). Semintele de marime mijlocie si mare se seamana in randuri, cu 2-3 cm distanta intre ele si pana la 3 cm adancime. Stratul de pamant cu care se acopera semintele trebuie sa fie egal sau cu numai putin mai mare decat diametrul semintei;
- dupa insamantare umeziti bine pamantul cu o stropitoare cu sita fina sau cu un pulverizator;
- asezati ghivecele in fata unei ferestre luminate, dar nu cu soare direct;
- verificati mereu cat de umed e pamantul si aveti grija sa nu se usuce.

Atentie ! Apa de udat trebuie sa fie la temperatura mediului.

Dupa ce semintele au germinat si au crescut, rariti plantele inghesuite si, cand au 3-4 frunze, transplantati-le in ghivece individuale cu dimensiuni de 4x4 pana la 7x7 cm, cu grija ca sa nu se rupa radacinile.

Comentarii:

alin b postat pe 13 Septembrie 2010
tuia
totul despre tuia. 0765901640

Miroanu Ion postat pe 14 Februarie 2010
Despre tuia !
A vrea s cumpr semine de tuia . Cum procedez ? Caut vnztor .

petru postat pe 14 Ianuarie 2010
mranita, turba si nisip in parti egale
Am cateva intrebari: Care e diferenta dintre mranita si turba? (marefer din punct de vedere al plantei si nu cum se formeaza turba sau mranita) adica deloc pamant negru sau de orce culoare? imi suna a paine cu paine si apa. daca as i planta n-as rasari in asa ceva. :)

Maria postat pe 02 Ianuarie 2010
tuia
Buna Ana, sa stii ca daca ai mana buna nu conteaza cand pui semintele la incoltit. Important ar fii sa doresti sa incolteasca. Si trebue sa nu fie prea cald unde le pui pot sta si in balcon daca e inchie. Sa nu fie puse prea adanc (cam la 1 cm. le uzi usor sa nu le scoti din pamant)Pui o folie care sa fie intepata in cateva locuri (3 sau 4cu o scobitoare) peste giveci sau jardiniera sa se formeze un fel de regim de sera, apoi apa le pui in farfurioara sau tavita cam la o saptamana vezi ca daca au apa suficienta e folia aburita si Doamne ajuta.

Ana postat pe 11 Decembrie 2009
tuia
As vrea sa obtin cateva plante de tuia din seminte. Daca le plantez acum, in cat timp germineaza?

Anonim postat pe 25 Noiembrie 2009
tuia
Samanta se recolteaza in luna noiembrie, cand se desface fructul. Se planteaza in rasadnita, in gunoi amestecat cu nisip. Atat stiu

teodor postat pe 27 Octombrie 2009
seminte..tuia
..doresc sa obtin,plante de tuia din seminte..,as dori sa aflu ,daca exista vre o perioada optima ptr semanat, si daca sunt necesare,conditii mai "deosebite", referitor..temperatura , lumina sau sol, si care sunt ele...va multumesc