Istoria vaselor de gatit Le Creuset

le creusetNiciun bucatar care se respecta nu concepe gatitul fara cel putin o piesa din seria Le Creuset, care confera mancarurilor acel "je ne sais quoi".

Povestea Le Creuset a inceput in anul 1925 in orasul Fresnoy le Grand din nordul Frantei, acolo atelierele de turnatorie ale companiei se afla si in prezent. Doi industriasi belgiei, si anume: Armand Desaegher (specialist in turnatorie) si Octave Aubecq (specialist in smaltuire), au lansat pe piata vasul de gatit francez Le Creuset, de forma ovala, care ramane cea mai populara piesa pana astazi (Cocotte). Noua ani mai tarziu, a fost lansat modelul portocaliu (Flame), vasele de gatit din fonta fiind acoperite de un strat de email colorat.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, Le Creuset a inceput sa se concentreze pe export, astfel ca, pana in anul 1952, 50% dintre produsele companiei mergeau catre Statele Unite. In 1955 Le Creuset a introdus primul model de grill - Tostador, iar in 1956 o noua culoare a fost lansata cu mare succes - galben Elysees. Un an mai tarziu, respectiv in 1957, Le Creuset a cumparat firma concurenta, Les Hautes Fourneaux de la Cousances si a inceput sa produca, sub marca proprie, vasele de gatit Cousances, inclusiv popularul Doufeu - un vas cu un capac special, in care se poate pune apa sau gheata, pentru a imbunatati calitatea gatitului.

Cand produsele au ajuns la celebra firma Selfridges,  cumparatorul magazinului se pare ca a avut o atitudine reticenta la vederea vaselor de gatit galbene si a anuntat dezamagit ca "produsele Le Creuset nu se vor vinde". Nu numai ca s-au vandut, dar acestea au lansat o moda. Modelul de gril Tostador a pus bazele unui stil de gatit, grilul fiind la momentul actual considerat cea mai sanatoasa modalitate de a gati.

In anii '60 a fost lansata colectia Le Creuset albastra, care a fost, intr-un fel bizar, inspirata de un pachet de tigari. Elizabeth David, care a adus felul mediteranean de a gati in Marea Britanie, fiind un mare promotor al companiei Le Creuset, a fost responsabila cu aparitia acestui model. A fost o fumatoare inraita, iar preferinta ei pentru tigarile Gauloise a influentat designul vaselor de gatit Le Creuset, spune Laura Jones, manager al companiei de produse din fonta. Elizabeth trebuie sa fi fost multumita ea a venit cu o gama variata de produse Le Creuset, pe care le-a introdus in magazinul sau specializat in vase de bucatarie din Londra, dupa care marca Le Creuset a devenit sinonima cu mancarea buna.

In anul 1987 compania a fost cumparata de catre Paul Van Zuydam, actualul manager. Gratie numeroaselor forme si culori lansate de-a lungul vremii, Le Creuset a devenit mai mult decat un brand recunoscut la nivel international, a devenit o mini-industrie, cu mai mult de 100 de magazine de desfacere in intreaga lume, producand: vase din ceramica (in Tailanda), oale de supa din otel emailate (in China), instrumente de copt (mai ales in SUA), obiecte din otel inoxidabil etc.  

In Romania, vasele de gatit Le Creuset pot fi gasite in magazinul Bell'Agio Casa din Baneasa Shopping City.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro