Jucarii pentru copii- de la nastere pana la 1 an

camion de jucarie       

Pentru buna dezvoltare a tuturor simturilor unui copil trebuie folosite inca de la nasterea acestuia jucarii adecvate. Prin intermediul jucariilor copii cunosc mai bine si mai repede mediul inconjurator, invata multe informatii despre lucruri a caror reprezentare in marime naturala este imposibila deocamdata. Culorile vii in special galbenul, rosu si albastru le va stimula vederea, la fel ca si cele in culori puternic contrastante, iar formele diferite ale jucariilor le vor oferi o idee despre diversitate, despre diferentele de marime, consistenta.  

Copilul va observa culoare si forma, va pipai materialul din care este facuta jucaria, o va gusta pentru a face cunostiinta cu ea si o va mirosi interesat pt a o recunoaste mai repede, o va asculta daca scoate vreun sunet special sau in general face zgomot.

 

De aceea de la nastere pana la varsta de la 6 luni se vor folosi numai jucarii de o anumita marime si textura pentru a nu rani copilul. Si oricum parintii trebuie sa ia toate masurile pentru a preveni orice fel de accident, astfel jucariile nu vor fi niciodata agatate de patut, carucior, scaun si mai ales niciodata de gatul copilului existand pericolul spanzurarii.

  arici de jucarie 
De aceea de la nastere pana la varsta de la 6 luni se vor folosi numai jucarii de o anumita marime si textura pentru a nu rani copilul. Si oricum parintii trebuie sa ia toate masurile pentru a preveni orice fel de accident, astfel jucariile nu vor fi niciodata agatate de patut, carucior, scaun si mai ales niciodata de gatul copilului existand pericolul spanzurarii.
carusel cantator   

 De obicei cele mai folosite si sigure jucarii pentru aceasta etapa a vietii sunt jucariile mobile de genul caruselului muzical, care se monteaza la patut, deasupra copilului pentru a-i stimula vederea si auzul, tinandu-l in acelasi timp preocupat si stimulandu-l si fizic prin agitarea manutelor si picioarelor in incercarea de a apuca jucaria.

Incepand cu luna a 2-a sau a 3-a cand bebelusul poate tine in mana un obiect, este indicat sa le oferiti jucarii sunatoare simple, din plastic foarte usor, fara colturi si mai ales cu maner mare pentru a fi usor si repede tinute in mana. Foarte educative sunt si cheitele sau cercurile legate intre ele. La carucior pot fi legate jucarii colorate care fac zgomot cand sunt atinse, gen trenulet.

            Deja cand incep sa apara primii dintisori sau chiar mult mai devreme cand bebelusul descopera gurita, puteti sa le dati cu incredere jucarii in forma de animale, de cauciuc usor lavabil pentru ca vor fi aruncate si recuperate foarte des si mai ales recunoscute cu gura. Pentru aparitia dentara cele mai bune sunt inelele  sau jucariile speciale pentru dintisori, cu diferite forme, mar, inel, luna, manuta, picior, peste, etc.

ursulet sunator     

Unii specialisti nu recomanda jucariile din plus mai ales cele care au par lung si accesorii care se pot smulge si inghiti. Daca tineti neaparat sa oferiti astfel de jucarii alegeti-le cat mai simple si supravegheati bebelusul in timpul jocului.

Si jucariile muzicale sunt interesante, mai ales cele din material textil cu muzicuta.

Incepand cu varsta de 6 luni jocul se diversifica mai ales ca si copilul capata noi abilitati motrice de genul stat in fundulet, apoi mers de-a busilea si in final mersul in doua picioare. Aceasta evolutie va fi cu siguranta diferita in functie de copil, unii vor sta in fundulet mai tarziu, spre 9 luni, altii vor sari peste etapa mersului de-a busilea dar in final toti vor merge singuri  sau ajutati in picioare.

 Vor fi preferate jucariile de genul cauza-efect, adica o impingi face un lucru, merge sau scoate sunete. Cele mai raspandite sunt mingiile de toate marimile si culorile, inclusiv cele din material textil cu bilute inauntru, atat pentru etapa de stat in fundulet cat si pentru mers in picioare. Bine tolerate sunt si jucariile care stranse in mana scot sunete interesante. Pentru baieti puteti cumpara masini pe care sa le impinga pe jos sau de ce nu pe pereti. Daca aveti fetita cumparati papusi de carpa sau de plastic moale. Deja cand copilul face primii pasi sustinut, se va tine fericit de o jucarie care poate fi impinsa sau trasa. Cele impinse au tije de plastic demontabile si ajustabile iar cele trase au un snur sau o sfoara rezistenta. Cele impinse sunt sub forma de roata, fluture, broscuta, masinuta, in general dau din aripi sau manute si scot sunete haioase. Cele trase pot fi aproape orice forma, inclusiv de telefon.

Chiar inainte de varsta de 1 an copii vor dori sa-si imite parintii si vor avea pretentia sa le cumparati un telefon mobil de jucarie, sunt preferate cele simple, pentru ca cele cu clapeta se vor rupe foarte repede.

Cutiile vor devenii puncte de atractie cu cat mai mari cu atat mai bine pentru ca se pot baga in ele sau pot depozita diverse jucarii. In prima faza se vor delecta cu scoaterea si imprastierea obiectelor spre disperarea parintilor care le vor aduna. Dar stati linistiti ca vine si perioada in care le va strange cu grija pe diferite categorii, de obicei dupa culoare.

Jucariile de baie, cele pentru dentitie si cele de plus vor ocupa inca un loc important printre jucariile copilului. Insa apar lucruri noi, jucarii care stimuleaza atentia si memoria, cele de tip cuburi mari de plastic cu diverse forme si culori in care trebuie sa bage piese in locurile potrivite. Din experienta, cele mai usor de retinut si bagat sunt obiectele rotunde. Tot la fel de indicate pentru dezvoltarea imaginatiei si dexteritatii sunt lego-urile de dimensiuni mari, speciale pentru a nu putea inghiti componentele.

carte copii       

   Si nu in ultimul rand spre 1 an se apropie varsta si timpul povestilor, deci cumparati cu incredere carticele de carton cu imagini cu animale si plante. Incetul cu incetul prin vederea si repetarea zilnica a numelor sau sunetelor specifice fiecarui animal, copilul dumneavoastra se va acomoda cu animalele si plantele si mai tarziu le va recunoaste in natura.

  www.incasa.ro

Altheate

28 ian 2007