Leandrul

Leandrul, originar din bazinul mediteranean, decoreaza terasele, balcoanele, incepand de primavara pana toamna tarziu.

Expunere: plin soare.

Umiditate: normala.

Plantare, transplantare: primavara.

Sol: neutru, putin acid.

Frunzele sale sunt persistente, asemanatoare cu cele de salcie sau de maslin. In regiunile de origine arbustul poate atinge 4 m inaltime, dar in cazul cultivarii lui in spatii interioare ajunge doar pana la 2m.

Tulpinile se arcuiesc sub greutatea florilor, care pot fi simple sau duble, cu aspect tubular si cinci lobi. Varietatile cele mai intalnite sunt cele de culoare alba, roza, galbena, rosie si chiar violet. In cazul unor varietati mai rare apar striatii, "ochi" si borduri, iar frunzele pot fi patate sau dungate cu galben.

Este capabil sa infloreasca tot timpul anului daca ii sunt indeplinite conditiile de dezvoltare, dar se recomanda ca iarna sa fie trecut printr-o perioada de repaus. In perioada rece trebuie tinut in incaperi cu temperaturi de 5-10 gr. Celsius si relativ bine luminate. Trebuie sa aveti grija sa udati moderat si cu apa la temperatura camerei. Suporta bine scaderile amenintatoare ale umiditatii relative din atmosfera, dar nu si uscaciunea de la radacina, mai ales daca se afla in perioada de crestere sau inflorire. In acest caz arbustul pierde frunze si flori pana cand udarea va fi reglata. Dureaza destul de mult timp pana sa se intample acest lucru si pierderile de frunze si flori pot fi masive.

Nu este pretentios la tipul de sol folosit, insa este necesar un drenaj bun. Ghiveciul se schimba numai atunci cand este invadat in intregime de radacini si in asa fel incat sa-i permita plantei sa se dezvolte corespunzator. Se recomanda ca in fiecare an sa se schimbe pamantul de la suprafata ghiveciului. Leandrul se inmulteste pe toata perioada calda a anului, cu exceptia lunilor foarte toride, prin butasi cu doua noduri, semilemnificati dar si prin seminte sau marcotaj.

Tunderile se executa pentru corectarea coroanei sau pentru eliminarea tulpinilor cu flori care s-au trecut. Indepartarea florilor trecute permite dezvoltarea altor boboci, deci stimuleaza inflorirea. Plantele tinere se ciupesc pentru o mai buna ramificare. In cazul in care se vor administra ingrasaminte (pentru plante cu flori) se observa accelerarea, iar florile vor fi mai mari si mai stralucitoare.

In cazul unor variatii mari de temperaturi leandrul poate fi atacat de daunatori si de aceea frunzele trebuie verificate cu grija pentru a sesiza la timp daunatorii si a lua masurile necesare. Frunzele se usuca si se folosesc pentru a goni insectele nedorite din spatiile de locuit.