Livingul sau camera destinata familiei

LivingCamera destinata familiei este un spatiu informal, localizat adesea in vecinatatea bucatariei. In multe case moderne aceasta incapere este locul de intalnire al membrilor familiei (uneori locul de primire al celor mai apropiati oaspeti), spatiul dedicat unor activitati relaxante precum: servirea meselor frugale, vizionarea de filme. De cele mai multe ori aceasta camera este prevazuta cu usi care conduc catre curtea exterioara sau catre spatiile amenajate in aer liber gen: terasa, gradina, foisor.

 

Fiind camera care vorbeste cel mai bine despre povestea familiei tale amenajarea ei necesita multa atentie. Un prim pas pe care trebuie sa-l faci este acela de a-ti alege o tema, in functie de activitatile sau pasiunile voastre comune. Poate ca indragiti sportul, poate sunteti pasionati de arta fotografica sau de cinematografie sau poate ca va place traditia. Indiferent de pasiunea pe care o aveti, alegerea unei teme de decor iti va usura considerabil munca: toate celelalte elemente le vei selecta in functie de aceasta tema.

 

Alegerea unei scheme de culori este putin mai complicata, pentru ca nu inseamna neaparat alegerea nuantei favorite, ci a uneia care sa se potriveasca intregului. Daca incaperea destinata familiei comunica cu alte camere, alege o culoare care sa se potriveasca cu cea a camerelor corespondente. Nu uita sa tii cont de tema aleasa: o tema inspirata din natura necesita culori de pamant, sportul cere culori in nuante stralucitoare si puternice,  traditionalul trebuie incadrat in nunate de verde sau maron. Utilizeaza culoarea principala si nunatele acesteia astfel: culoarea principala pentru 60 % din spatiu, pentru 30% din incapere foloseste un ton mai deschis, iar pentru restul de 10 % din camera foloseste cea mai deschisa nuanta.

 

Pentru mai multa lumina iti recomand sa instalezi o usa glisanta din sticla, in cazul in care nu ai copii sau animale care sa puna in pericol integritatea acesteia. Alternativa fericita o reprezinta usa din lemn in nuante apropiate de cele ale mobilei.

 

Instalarea unui semineu in punctul focal al camerei reprezinta cea mai buna alegere. In fata acestuia, perpendicular, iti recomand sa asezi doua canapele/sofale orientate fata in fata, iar intre ele masuta de cafea.

 

Daca doresti sa creezi un spatiu mai intim aranjeaza cele doua sofale in forma de L, cu deschidere catre semineu. La capatul fiecarei sofale pune cate o masuta pe care sa incapa o lampa si eventual o ceasca de cafea sau o carte. Ca accesorii iti recomand un tablou mare, plasat pe peretele de deasupra semineului sau mai multe tablouri mici, avand aceeasi tema, pe care sa le grupezi astfel incat sa formeze un intreg. Poti inlocui tabloul cu o oglinda de dimensiuni mari.

 

Fata in fata cu cele doua sofale, adauga o biblioteca, cu televizor incorporat. Decoreaza rafuturile acesteia cu boluri mari din sticla transparenta, care sa contina pietre, petale uscate si alte maruntisuri de efect si cu fotografii de familie, incadrate in rame elegante. 

 

Daca spatiul iti permite, amplaseaza in centrul camerei o masa rotunda, cu 2-4 scaune, iar deasupra ei un lampadar generos. Colturile camerei decoreaza-le cu plante ornamentale inalte, iar pe pereti instaleaza aplice discrete care sa confere camerei luminuozitate si sa puna in valoare verdele crud al plantelor.

 

www.incasa.ro

23.04.2008