Locurile de joaca pentru copii

Pentru ca spatiile de joaca administrate de municipalitate, de genul minicastelelor din parcuri, parculetelor de la capatul blocului sau terenurile de joaca aferente gradinitelor si scolilor au devenit complet insuficiente au aparut diverse firme care se ocupa cu amenajarea unor spatii dedicate in exclusivitate copiilor, avand dotari moderne si sigure pentru copii. Aceste noi spatii speciale le regasim de obicei in interiorul marilor magazine gen mall, shopping center, centre de distractie, restaurante etc. Exista si spatii construite in aer liber dar exista dezavantajul de a nu-l putea folosi decat atunci cand este cald si frumos afara.

loc de joaca    

 Materialele folosite de aceste firme care amenajeaza spatiile de joaca sunt moderne, colorate dar mai ales sigure pentru copii. Se utilizeaza in interioare cauciucul, mingiile, obiectele de mobilier din plastic, de obicei fara colturi, masute rotunde, scaune ergonomice. De asemenea toboganele, leaganele, tunelurile, casutele sunt facute din material plastic. Tot pentru interior se folosesc si baloanele, jucariile din materiale moi de genul carpa sau plastic fara parti detasabile. Foarte practice sunt piesele gonflabile care pot fi asezate oriunde si sunt foarte sigure. De obicei podeaua este din material aderent, cauciuc poros pentru a impiedica alunecarea si lovirea dura. Aceste suprafete sunt usor de intretinut si foarte viu colorate, unele avand chiar desenate sotron, melc etc.

Pentru spatiile din exterior avem mai multe accesorii de genul pistelor de skateboard, carting, rotative, leagane mai mari, tobogane de obicei din metal sau fibra policarbonica, balansoare din metal si lemn, cataratori de tot felul, cu suport metalic sau din franghie. Pentru iubitorii de sporturi cu mingea, se pot aplica panouri de baschet, fileuri pentru volei. Pentru cei mici nu trebuie sa lipseasca gropile cu nisip.

Pentru spatiile din exterior avem mai multe accesorii de genul pistelor de skateboard, carting, rotative, leagane mai mari, tobogane de obicei din metal sau fibra policarbonica, balansoare din metal si lemn, cataratori de tot felul, cu suport metalic sau din franghie. Pentru iubitorii de sporturi cu mingea, se pot aplica panouri de baschet, fileuri pentru volei. Pentru cei mici nu trebuie sa lipseasca gropile cu nisip.

loc de joaca pt copii

Nici locurile de odihna de genul bancilor sau masutelor nu trebuie uitate. De cele mai multe ori pe aceste terenuri accesul este liber, sunt publice, dar exista si minicluburi private pentru cei mici, unde evident se plateste o taxa. In aceste minicluburi se practica sporturi de performanta de genul tenisului, inotului etc.

loc interior     

 De obicei pentru locurile amenajate in interiorul mall-urilor sau centrelor de infrumusetare se percep taxe in functie de timpul pe care il petrece copilul acolo sau in functie de dotarile oferite. Cel mai bun lucru mi se pare existenta unei persoane calificate care sa supravegheze joaca copiilor, sa aplaneze eventualele conflicte si sa previna accidentarile nedorite. Exista locuri unde parintii pot servi cate ceva si pot sa supravegheze ei insisi joaca copiilor. Oricum aceste locuri sunt binevenite pentru ca scutesc parintii de corvoada cumparaturilor in compania copiilor pe care nu-i pot lasa acasa cu cineva.

          
  Si daca stam bine sa ne gandim cei care castiga cel mai mult sunt copii, care trebuie sa se joace si sa se socializeze cu ceilalti.

            Locuri de joaca trebuie sa existe si acasa la dumneavoastra, fie intr-o camera daca nu dispuneti de spatiu, fie in gradina. Daca aveti un coltisor de gazon il puteti transforma in locul de joaca ideal pentru copilul dumneavoastra. Nu va trebuie decat un tobogan-elefant din plastic, un leagan pliabil sau daca aveti pomi ar fi ideal unul care se atarna, bineinteles toate prevazute cu centuri de siguranta. Avantajul acestor piese de joaca este ca pot fi mutate in interior atunci cand vremea este urata. Vara puteti instala si o minipiscina in care copilul sa se poata balaci in voie. Pentru cei mai mari puteti aseza o masa cu scaune si umbrela pentru a juca carti, monopoly sau alte jocuri de gen. Iar pentru dumneavoastra va recomandam un balansoar generos, umbros in care sa va odihniti si in acelasi timp sa va supravegheati copii. Daca exista posibilitatea amenajarii unui coltisor cu nisip, pustiul dumneavoastra se va simti ca la mare, facand cu ajutorul formelor de plastic, apei si nisipului, figurine minunate si chiar mancare pentru papusi. Si nu uitati de mingii, cu cat mai multe si mai colorate cu atat mai bine pentru ca tuturor ne place sa ne jucam, si astfel evitati ca cei mici sa se certe pentru un obiect.

www.incasa.ro

Altheate

14 ian 2007