Lodoicea maldivica – palmierul cu cele mai mari seminte din lume

Lodoicea maldivica este un palmier din familia Arecaceae, originar din Seychelles si Maldive. Numele latinesc Laodiceea provine de la regele Ludovic al XV-lea si a fost adoptat de francezul Philibert Commerson in onoarea monarhului.

Cunoscut si sub numele de Cocos de mare, palmierul este renumit pentru a avea cea mai mare samanta si cel mai mare fruct din regnul vegetal. Samanta acestuia poate ajunge sa cantareasca 20 de kilograme iar fructul poate ajunge la o greutate de 25 de kilograme.

Lodoicea maldivica are de asemenea cele mai mari flori de sex feminin din orice specie de palmier. Florile feminine sunt ramificate si acoperite de solzi in timp ce florile masculine sunt cilindrice si fara ramificatie.

Datorita dimensiunilor impresionante, fructele de Cocos de mare sunt cel mai adesea recoltate, astfel, inmultirea palmierului in habitatul sau natural are loc foarte rar. Acest lucru a dus la imputinarea lor, iar in 2011 palmierul Lodoicea maldivica a fost trecut pe lista speciilor pe cale de disparitie, cu mai putin de 9000 de exemplare.

Palmierul de Cocos de mare creste pana la 25-34 m inaltime si are frunzele in forma de evantai. Frunzele pot avea de la 7 pana la 10 m lungime si 4,5 m latime. Fructul, care ajunge de obicei la o dimensiune de 40-50 cm in diametru are in general 2 lobi, dar sunt si cazuri cu patru sau sase lobi. Fructul ajunge la maturitate in 6-10 ani.

Semintele necesita doi ani pentru a germina, iar planta trebuie sa creasca 20-40 de ani pentru a inflori. Dupa ce infloresc prima data continua sa faca acest lucru inca alti 100-150 de ani. Fructul palmierului este comestibil, dar nu se gaseste in comert datorita raritatii acestuia.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro