Mandarinul

mandarin

mandarine in copac

Denumire stiintifica: citrus reticulata
Familie: Rutaceae
Inaltime: 4,6 - 6,1 m

Descriere
Mandarinii sunt pomi fructiferi mici, uneori cu tepi, cu ramuri zvelte si
frunze mereu verzi, in forma de lance. Frunzele nu sunt trifoliate, dar petiolul are o dunga subtire. Coroana mandarinului este mai degraba bogata, rotunda, simetrica decat deschisa si are nevoie numai rareori de taieri de formare.

Florile albe apar in martie si aprilie si sunt foarte parfumate, atragand de obicei albinele. Fructul portocaliu al mandarinului este zemos, dulce si isor de decojit; dimensiunile acestuia sunt de 5,1 - 10,2 cm in diametru, iar in interior are sectiuni divizate. Mandarina este asemanatoare portocalei, dar de obicei mai mica, iar coaja nu este la fel de puternic lipita de fruct. Mandarinele sunt coapte complet in noiembrie sau decembrie.

Citricele in general sunt originare din zona de sud a Chinei si sud-estul Asiei, unde au fost cultivati de aproximativ 4000 de ani. Mandarinii din China si au fost dusi in Europa si pe ambele continente americane in anii 1800. Mandarinul satsuma este originar din Japonia si se stie ca exista acum 400 de ani.

Cultivare si ingrijire
Mandarinul trebuie plantat sau asezat intr-un loc care primeste soare
direct sau este partial umbrit. In ceea ce priveste umiditatea, mandarinul este rezistent la seceta, dar cu singuranta fructul va avea de suferit - trebuie sa udati regulat arbustul, mai ales in perioadele cu umiditate foarte scazuta.

Mandarinii tolereaza temperaturi de pana la -9 grade Celsius sau chiar si mai putin daca sunt obisnuiti incet-incet. Pe de alta parte, o scadere brusca a temperaturii pana la -4 C fara ca inante sa fi fost temperaturi scazute poate dauna mai mult decat un ger de -6 C. Mandarinii care au fost afectati de inghet pierd din foliaj, dar de obicei isi revin. Arbustii mici ca inaltime si nu mai mari de 2-3 ani nu sunt la fel de rezistenti la frig ca pomii fructiferi care fructifica.

In concluzie, mandarinii au nevoie de protectie in primele ierni de la plantare, cand temperaturile scad sub -4C. Pentru a proteja mai bine mandarinul de frig, plantati-l pe parte sudica a casei. Multi dintre noi, care nu vrem sa testam rezistenta la ger a mandarinului, plantam arbustul fructifer direct in ghiveci - iarna trebuie adus in casa.

Mandarinii incep sa fructifice la 3-4 ani dupa altoire. Citricele nu se mai coc dupa ce au fost culese, asa ca lasati fructele in pom pana cand sunt coapte total.

Inmultire
Varietatile de mandarini, asemenea majoritatii citricelor, sunt
rinmultiti prin seminte; arbustii care rezulta trebuie altoiti pentru a face fructe de calitate.

Varietati
Cele mai cunoscute sunt: Clementine, Cleopatra (folosita ca portaltoi),
Dancy (cea mai vanduta mandarina din Florida, SUA), Ponkan (varietate cu fruct mai mare, nu foarte acida) si Changsha (poate varietatea cea mai rezistenta la frig din toate citricele).

Comentarii:

Ionutz postat pe 20 Decembrie 2011
Mandarin
Am 3 mandarini acasa si vreau sa mai plantez 5-6. Din fruct scot semintele si le plantez in ghiveci. Puteti planta si 3-5 seminte in ghiveci dar apoi le separati cate un in ghiveci. Cu altoirea nu e problema ca stiu. Altoirea se face la 1-2 la copacelul mititel. Eu o fac la 1 an ca nu am chef sa astept 2. Dupa altoire face flori si fructe dupa cca. 1-2 sau 3 ani. Samanta scoate capusorul din pamant dupa 6-7 zile de la plantare. Daca intrebati daca sunt comestibile fructele raspunsul est da. Am o minisera in care cresc mandarini in jur de 20-30 puieti dar cam 70-80% supravetuiesc sau in unele cazuri chiar 100%.Nustiu daca mandarini obtinuti di samanta sunt la fel ca lamai ( ma refer au spini, cresc incalciti, se dezvolta in inaltimeme prea mult). Am un lamai care creste pe luna cu 2-3 cm. Un lamai bine dezvoltat creste cu 1-1,50 cm pe luna.

slatineanu postat pe 24 Ianuarie 2011
eu
un altoi de mandarin are cineva???

catalina postat pe 24 Decembrie 2010
cum se altoieste
am acasa un mandarin de 4ani nu a facut fructe cum se aloieste?

aurel postat pe 04 Noiembrie 2010
mandarin
buna ziua, am si eu o intrebare si va rog daca puteti sa ma ajutati. am un mandarin luat prin primavara cu fructe, l-am tinut in casa pana sa incalzit afara,i-a mers bine si in casa si afara toata vara a crescut frumos, la un moment dat au inceput sa-i cada din fructe pana nu au mai ramas decat cateva, dar problema este ca l-am bagat in casa de 2 saptamani si prima saptamana au inceput sa creasca alte frunze,iar de cateva zile au inceput sa cada frunzele si cele micute care incepusera sa creasca si se inegreste varful. puteti sa-mi spuneti ce sa fac ca sa nu il pierd? v-as ruga daca se poate un raspuns pe mail.va multumesc frumos.(frunzele le stopesc cu apa zilnic)

andrei postat pe 12 Octombrie 2010
mandarinul
frate am cautat si eu de mi-au sarit capacele.in ce perioada a anului se taie mandarinul???ca nu gasesc nicaieri.multumesc

Stela Popa postat pe 29 Mai 2009
ref.ingrijirea mandarinului
In toamna anului 2008 am primit un mandarin plin de fructe si cu o coroana foarte frumoasa. Dupa cca 2 saptamani a inceput sa-i cada din frunze. L-am scos pe balcon unde avea o temperatura de 20 grade. I-au cazut foarte multe frunze, dupa care a stagnat. Acum, au aparut pe frunze niste pete albe ca un puf. Mi s-a recomandat un insecticid, dupa care a inceput si mai violent sa cada frunzele. A ramas aproape chel. Ce sa fac? Sunt disperata, sufar. Unele crengute s-au uscat. Multumesc din suflet daca-mi dati un sfat sa-l salvez.

larisa postat pe 19 Martie 2009
altoirea
nu explicati altoirea mandarinului,am acasa si nu stiu cum sa procedez.va rog vreau raspuns cu altoirea! va multumesc