Mobilarea - notiuni teoretice de baza

mobilareMobilarea sau aranjarea mobilierului intr-un spatiu dat trebuie sa fie facuta in functie de doua caracteristici esentiale ale ambiantei arhitecturale:

 

- mobilierul il reprezinta pe om si prin urmare trebuie raportat la dimensiunile acestuia, asigurandu-i-se totodata spatii ergonomice de manevrare, deplasare, utilizare si de relatii interpersonale (spatii de discutii sau de lucru);

 

- mobilarea se face in functie de dimensiunile spatiului si de arhitectura acestuia: locuintele seriate (tip bloc) dispun de incaperi minimale, iar mobilarea este mai dificila in conditiile in care necesitatile de mobilier sunt aceleasi ca pentru spatiile vaste. Problemele pe care acestea din urma le ridica tin de necesarul de mobilier si de echipamente unicate si de numarul acestora, care trebuie sa fie mai mare decat pentru spatiile reduse.

 

Aranjarea mobilei se poate face dupa mai multe criterii: clasice - cand mobilierul va fi proiectat concomitent cu spatiul arhitectural si cu finisajele; functionale - caz in care mobilierul va fi amplasat si aranjat astfel incat el sa satisfaca principalele functiuni ale unitatilor arhitecturale ale locuintei; psihologice - cand mobilierul va fi astfel asezat incat sa raspunda nevoilor de comunicare interpersonala, de relaxare, de stimulare a unor activitati etc.; ambientale - ceea ce presupune combinarea concomitenta a aranjarii mobilierului cu fondul si tonalitatile (pereti, pardoseala, tavan), cu cadrul constituit, cu peisajul vazut din interioare, cu luminile, culorile etc.

 

Fiecare camera a unei locuinte are specificul ei si este dominata de un mobilier adecvat sau cel putin de o piesa caracteristica. Astfel, din dormitor nu poate lipsi patul, din sufragerie masa cu mai multe scaune, din bucatarie masina de gatit etc. Acestea vor fi completate de alte piese de mobilier, in functie de necesitatile utilizatorilor, de specificul camerelor, de valorificarea spatiului etc. Gruparea mobilierului se va face dupa cateva scheme clasice de folosite rationala a suprafetelor: perimetrala (pe toata inaltimea peretilor), fragmentara (cand peretii au dimensiuni diferite), tehnologica (cand domina aparatele si echipamentele), insulara, alveolara, transformationala (cand se foloseste mobilier multifunctional sau transformabil) sau compusa (foloseste piese de mobilier diferite sau improvizate, alaturate sau suprapuse pe criterii de asemanare si compatibilitate ale dimensiunilor, formand ansambluri functionale inedite).

 

Photo: corbis.com

 

www.incasa.ro

 

 

Comentarii:

MHnKsnNpK postat pe 24 Noiembrie 2012
GLxBxFdbQgjYTLa
Ca sa se inteleaga ceea ce truibee: aici, pana la terminarea aplicatiei la lada cu nisip, postez eu si Valentin Vasilescu (replicile se vor rezuma la minimul necesar, de exemplu stabilirea detaliilor pentru punctele 1 si 3 de mai sus), iar riposta va fi data pe circuit inchis de catre SMG Resboiu.Detaliile, probabil vor fi publicate. @all: Rabdare. N-avem CNN la fata locului.