Open space - conectarea camerelor

open spaceAtunci cand realizeaza planul unei locuinte, cei mai multi oameni prefera sa delimiteze clar spatiul, separand camerele intre ele si conectandu-le, eventual, printr-un hol. Uneori, insa, a lega doua incaperi devine o necesitate, mai ales in cazul in care avem probleme cu lipsa spatiului locuibil. Acest fapt nu trebuie privit ca un punct in minus al casei, pentru ca, de cele mai multe ori, combinarea a doua camere si crearea asa-zisului "open space" este ceea ce poate conferi locuintei un aspect elegant si atragator.

Desigur ca nu orice doua incaperi pot fi supuse acestui regim, combinatiile fiind limitate: bucatarie-living, bucatarie-living-sufragerie, living-hol, dormitoarele intre ele etc.

In ultima perioada s-a format o moda a spatiilor deschise, a suprafetelor largi, atat in ceea ce priveste apartamentele, cat si casele pe pamant. In fond, aceasta deschidere ofera cateva avantaje, pe care camerele inghesuite, inchise, in genul locuintelor victoriene, nu le pot reproduce. Pe langa sentimentul de libertate si de confort pe care open space-ul il creaza, putem vorbi de o schimbare benefica si la nivel estetic. Astazi, chiar si proprietarii caselor vechi prefera sa dea jos peretii si sa confere spatiului un aer boem, reproducand stilul de viata al artistilor new york-ezi de la mijlocul sec. XX.

Bineinteles ca "open space"-ul este ceva extraordinar, atunci cand este deja realizat. Insa cand vine vorba de decorat propria locuinta lucrurile devin putin mai complicate. Realitatea este aceea ca definirea unui spatiu este atat de provocatoare, prin prisma numarului de variante pe care il ofera, incat amenajarea propriu-zisa devine frustranta chiar si pentru cel mai experimentat designer, sau mai ales pentru acesta.

Va prezentam in continuare cateva sfaturi sau mici trucuri de care puteti tine seama atunci cand va hotarati sa realizati un "open space" in propria locuinta:

 1. Coeziunea
Incercati sa legati lucrurile intre ele, acordand atentie: culorii peretilor, podelelor (culoare, textura, "imbracaminte") si alegerii mobilierului. Pentru pereti este recomandat sa optati pentru culori deschide si stralucitoare, care accentueaza luminozitatea spatiului deschis. Accentele de culoare folosite in anii trecuti au fost inlocuite recent de picturi subtile si aranjamente abstracte.

Mentineti acelasi tip de podea (parchet) pentru intreg spatiul deschis, pentru a pastra unitatea. Podelele din lemn, de exemplu, confera un aer elegant locuintei, putand fi folosite chiar si in bucatarie.

Patrati acelasi stil (linie, clasa, ton) in privinta obiectelor de mobilier. Cele doua camere unite, care formeaza open space-ul, trebuie sa contina obiecte de mobilier din acelasi registru - nu amestecati mobila in stil victorian cu cea moderna, pentru ca rezultatul nu va fi nicidecum unul spectaculos, desi va atrage privirile oaspetilor dvs.

2. Subtilitatea
Chiar daca bucataria, sufrageria si livingul formeaza un tot, ca si spatiu, se simte nevoia unei definiri clare a acestor incaperi, pentru a nu exista dubii in privinta functionalitatii fiecareia. Aceasta definire poate fi realizata subtil prin gruparea mobilierului. Mobila "plutitoare" - cea amplasata in centrul unei camere - incurajeaza conversatia si interactiunea; mobilierul aliniat pe langa pereti va crea un efect opus. O alta modalitate de a defini spatiul este aceea de a folosi "separatori" - rafturi de carti, aplicatii din panza, panouri shoji etc.

3. Lumina
Iluminatul reprezinta sansa dvs de a defini mai bine spatiul deschis. Alegerea unui sistem de iluminat variat - aplice, lustre, lampi de podea, corpuri incastrate - va va permite sa diferentiati fiecare perimetru al open space-ului. Grupurile de aplice, conectate la intrerupatoare diferite, de exemplu, va permit sa accentuati anumite spatii, cum ar fi barul, o piesa de arta, un tablou etc.

4. Simplitatea
Ceea ce face spatiul deschis atragator este simplitatea, iar pentru obtinerea acesteia incercati sa eliminati mobilierul inutil si sa evitati redundanta - daca aveti o masa pe care o folositi pentru a lua cina, nu va mai trebuie si una pe care sa luati micul dejun.

5. Viziunea
Atunci cand alegeti mobilierul analizati-l cu atentie. Poate ca in trecut nu va prea interesa cum atara spatele unui dulap de haine sau al unei canapele, pentru ca obisnuinta va invatase ca acesta va fi mascat de un perete. In ziua de astazi, insa, mobilierul trebuie privit din toate unghiurile, pentru ca e posibil ca locul lui sa fie chiar in centrul incaperii.

Photo: homedesignfind.com

Corina Dovinca
InCasa.ro