Operele de arta in designul interior

Obiectele decorative au rolul de a completa si de a imbunatati aspectul unei locuinte. Fie ca alegem simple obiecte, care nu au o valoare semnificativa, fie ca optam pentru adevarate opere de arta, acestea trebuie sa se integreze perfect in decor. Daca pernutele decorative, vazele, lumanarile si bibelourile se afla la indemana fiecaruia si sunt mult mai usor de asortat cu restul elementelor din incapere, operele de arta pot deveni o adevarata provocare pentru iubitorii de frumos.

Daca sunteti un impatimit al artei, si aveti deja o colectie de tablouri si sculpturi, amenajati o camera speciala in care sa le expuneti, creand astfel propria galerie de arta. Insa, daca doriti sa achizitionati un singur tablou, pe care stiti deja unde sa-l pozitionati, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte.

Nu orice pictura se poate integra in orice stil de design interior. De exemplu, pentru stilul clasic sunt de preferat tablourile cu imagini din natura, incadrate in rame ce vin in armonie cu restul decoratiunilor. Urmatorul pas este sa alegeti o tema si o schema de culori care sa coincida cu restul amenajarii. Pentru dormitor sunt indicate portretele sau peisajele in nuante pastelate, galbenul este recomandat pentru camera copiilor iar albastrul este potrivit pentru biblioteca sau birou. Pentru hol alegeti tablouri de mici dimensiuni, desene sau gravuri care pot atrage atentia daca sunt puse pe un fundal contrastant.

Este indicat ca tabloul sa pastreze aceleasi linii si culori cu cele ale pieselor de mobilier. O pictura alb-negru isi poate gasi continuitatea intr-o tapiterie alb-negru a canapelei, iar culoarea verde a unui peisaj de vara se poate regasi in pernutele decorative de pe fotolii.

Si pozitionarea tabloului este importanta. Acesta ar trebui agatat astfel incat punctul central al operei de arta sa se afle aproximativ la nivelul ochilor unei persoane de inaltime medie. Marimea tabloului trebuie raportata la marimea peretelui si a mobilei. Astfel, un tablou de marime mica se aseaza bine pe un perete ingust, in timp ce un tablou de mari dimensiuni isi gaseste locul in spatiile mai generoase.

Daca doriti sa formati un aranjament de tablouri tineti cont de marimea acestora si amplasati-le in asa fel incat sa se creeze relatii agreabile intre ele, intre piesele care le inconjoara si ansamblul peretilor incaperii. Incercati sa acordati fiecarei piese spatiul necesar pentru a avea in final un decor elegant si aerisit. Rezultatul final trebuie sa fie unul spectaculos, in care arta sa faca parte din decor, si in acelasi timp, decorul sa sustina arta.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro