Orhideea

orhidee 1 orhidee 2 orhidee 3

Familia: Orchidaceae

Descriere:
Familia orhideelor este cea mai numeroasa din plantele cu flori si, fara discutie, cea mai eleganta. In intreaga lume se cunosc mai mult de 25.000 de specii. Unele orhidee traiesc aproape ca plante parazit, mai ales in copaci (epifite), altele ca liane si, cele mai cunoscute, cresc in pamant; unele specii sunt saprofite, adica nu au clorofila, si se hranesc cu humusul in care traiesc.

Cultivare si ingrijire:
In lumea orhideelor, temperatura, lumina si umiditatea conlucreaza si daca intre aceste elemente nu este o relatie armonioasa, orhideea nu se va dezvolta normal. In cazul in care umiditatea este scazuta, temperaturile crescute sunt periculoase; daca exista prea multa umiditate atmosferica, efectele temperaturilor scazute au fost de multe ori subliniate. O conceptie gresita este ca orhideele tropicale au nevoie de temperaturi mari pentru a supravietui; nu este adevarat, din contra, acest tratament le face rau plantelor.

Lumina
Lumina este un factor cheie in cresterea orhideelor. Lumina directa a soarelui arde frunzele, dar prea putina lumina scade sansele ca planta sa infloreasca. Locul ideal de amplasare a orhideei este la o fereastra cu perdea.

Culoarea frunzelor este un bun indicator al cantitatii de apa pe care il primeste planta. O orhidee sanatoasa are frunzelede culoare verde-deschis. Daca frunzele sunt inchise la culoare inseamna ca planta nu primeste destula lumina, iar daca sunt galben-verzui atunci primeste prea multa. Daca aveti impresia ca orhideea dvs. sta intr-o zona cu prea multa lumina, atunci pipaiti frunza: daca este mai calda decat aerul, mutati planta intr-un loc mai intunecos.

Orhideele care prefera lumina scazuta trebuie asezate la o fereastra orientata spre nord sau est, protejata cu perdea, daca e indreptata spre sud, sau umbrita de un copac, daca e inspre vest. Temperatura din camera in care amplasati orhideea trebuie sa fie normala. Orhideele de acest tip sunt: Paphiopedilum sau Papucul Doamnei, Phalaenopsis si Oncidium.

Orhideele care au nevoie de lumina moderata sau puternica au nevoie si de temperaturi mai crescute; se dezvolta cel mai bine daca sunt amplasate la o fereastra orientata spre vest sau sud. De la inceputul lunii mai pana la sfarsitul lui septembrie aveti grija cata lumina primeste planta, pentru ca e posibil sa fie arsa de soare; daca e nevoie mutati-o de la fereastra sau asezati-o dupa o perdea pentru a diminua intensitatea lumiii. Lasati pamantul sa se usuce intre udari. Orhideele de acest tip sunt: Cattleya, Dendrobium, and Vanda.

lightA

lightB

lightC

lightD

A. Phalaenopsis prefera lumina filtrata.
B. Prea multa lumina arde frunzele.
C. Frunza e un indicator al cantitatii de lumina primite de planta.
D. Masdevallia veitchiana prefera locurile racoroase.

Temperatura
Pentru a avea flori frumoase, care sa tina mult timp, orhideele trebuie sa produca energie - sub forma carbohidratilor - in timpul zilei, cand temperatura este crescuta si sa o stocheze pe timpul noptii, cand este mai racoare. Fluctuatia temperaturii este necesara daca vreti ca orhideele sa infloreasca - fara o diferenta de 9-12 grade Celsius planta nu va inflori, isi va dezvolta numai foliajul. Temperatura ideala este de  15-16 grade C noaptea si 20-26 grade in timpul zilei (orhidea rezista si la 32-35 grade pentru scurte perioade de timp daca sunt mentinute conditiile optime de umiditate si circulatie a aerului.

Umiditatea
Umiditatea ideala este de 50%-70%. Vara, cand este foarte cald si uscat, puteti sa cresteti nivelul de umiditate plasand ghivecele intr-o tava adanca cu pietris si apa. Aveti grija ca nivelul apei sa fie sub nivelul pietrelor - nu lasati niciodata apa sa atinga partea de jos a ghivecelor pentru ca se vor deteriora radacinile. O data la 2-3 luni scoate-ti pietrele, spalati-le si schimbati apa. In aceasi tava puteti grupa mai multe ghivece pentru a crea un microclimat atragator; nu le plasati prea apropiate.

Ca o regula generala, trebuie sa luati in considerare atat temperatura cat si lumina atunci cand vreti sa cresteti gradul de umiditate. Udarile, uscarile sau stropirile nu trebuie facute niciodata dupa-amiaza tarziu sau seara. Desi unii cultivatori nu respecta aceasta regula, e bine ca incepatorii sa o faca. Temperaturile aflate in scadere la sfarsitul zilei pot crea condens - plantele vor fi acoperite cu stropi de apa, iar acest lucru va duce la putrezirea frunzelor.

Aerul
In mediul lor natural, brizele continue care ating perdeaua de frunze a padurii tropicale sunt vitale pentru supravietuirea orhideelor si a altor plante asemanatoare lor. Curentii de aer actioneaza ca un medicament preventiv pentru orhidee - le ajuta sa evaporeze surplusul de apa ramasa de la udare, mediu in care se dezvolta ciupercile si bacteriile. Fara ventilatie sau circulatie de aer proaspat, orhideele  mor din cauza putrezirii radacinilor sau frunzelor, a lipsei de dioxid de carbon sau a infectiilor. Ventilatia ajuta plannta sa tolereze lumina intensa astfel ca frunele sa nu fie arse.

Puteti imbunatati cu usurinta ventilatia din caminul dvs. astfel incat orhideele sa creasca fericite. In timpul verii, cand temperaturile sunt crescute e suficient sa deschideti fereastra ca sa patrunda aer proaspat. Iarna puteti folosi un ventilator oscilator obisnuit pentru a mima o briza usoara. Este insa important ca din cand in cand sa schimbati directia curentului de aer, altfel existand riscul ca zona respectiva sa devina prea uscata.

ventA

ventB

ventC

ventD

A. In timpul udarilor apa se poate aduna la baza frunzei. Fara o buna circulatie a aerului aceasta nu se va evapora si va duce la putrezirea plantei.
B. Obiectele de prin bucatarie pot fi folosite ca tavi de ventilatie. Asezati ghiveciul pe tava dupa udare astfel ca aerul sa se ridice de jos in sus.
C. O tava rectangulara de lemn, nelacuita, poate gazdui 8-10 ghivece de 10 cm diametru.
D. Orhideea Grammatophyllum Scriptum moare din cauza lipsei de ventilatie.

Udarea
Orhideea se uda intotdeauna la inceputul zilei astfel ca surplusul de apa sa apuce sa se evapore pana la lasarea serii. Frecventa udarilor depinde de conditiile climaterice din zona in care locuiti. In general, planta se uda o data pe saptamana in timpul iernii si de 2 ori cand vremea se incalzeste si aerul devine mai uscat. Si dimensiunea ghiveciului va ajuta la stabilirea frecventei udarilor. De obicei, o floare plantata intr-un ghiveci de 15 cm diametru trebuie udata la 7 zile, iar cele din ghivecele de 10 cm la fiecare 5-6 zile. Testati pamantul din ghiveci cu degetul sau cu un creion - daca la 2-3 cm adancime pamantul este inca jilav, nu mai udati orhideea.

Calitatea apei este de asemenea foarte importanta, fie ce e folosita pentru udare sau stropire. Apa de la robinet este tratata cu diferite substante chimice, in general cu clor, asa ca trebuie folosita cu grija. Apa cea mai buna pentru orhidee este fara discutie apa de ploaie, care a trecut prin aer, a dizolvat si absorbit multe substante cum ar fi praful, polenul si alte materii organice.

Un alt factor important este temperatura apei, care trebuie sa fie aceasi cu temperatura mediului inconjurator (mici variatii sunt suportabile). Daca apa este prea rece, pagubele sunt fatale si de lunga durata, desi nu se vor observa cu usurinta la inceput.

waterA

waterB

waterC

waterC

A. Cand udati orhideele, evitati frunzele.
B. Inlaturati apa adunata la baza frunzei cu un ghem sau o carpa de bumbac.
C. Dupa udare, inlaturati surplusul de apa adunat in tavita ghiveciului.
D. Udarea abundenta duce la ingalbenirea frunzelor. In acest caz, opriti udarea pentru cateva saptamani.

Fertilizarea
Inmediul lor natural, orhideele isi iau substante nutritive din frunzele descompuse, gunoiul animalelor sau mineralele formate din apa de ploaie. Daca tratati planta cu o substanta fertilizatoare aceasta va creste si va inflori mai repede. Cautati produse care contin nitrogen (N), fosfor (P), potasiu (K), fier (Fe), etc.

Potasiul este substanta responsabila pentru dezvoltarea plantei si a fructelor, potasiul pentru productia de flori si nitrogenul pentru foliaj. Cantitatea de fertilizator depinde pe specie, de perioada din an si de starea generala a plantei. Este recomandat sa incepeti fertilizarea cu mai mult nitrogen atunci cand apar mladite noi si cu fosfor si potasiu inspre sfarsitul sezonului.

foodA

foodB

foodC

foodD

A. Cititi instructiunile de pe sticla inainte de a trata planta cu fertilizator.
B. Planta se uda abundent inainte de fertilizare.
C. Dizolvati in apa de udare granule nutritive. Nu turnati fertilizatorul pe planta.
D. Inlaturati apa scursa in ghiveciul decorativ inainte de a turna fertilizatorul.

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro

Comentarii:

manuela postat pe 17 Iulie 2013
orhideea
daca ai doua ghivece de orhidee se pot uni intr-unul singur sau e mai bine sa le lasi asa si daca ai de culori diferite nu se strica nuanta sau cva de genul asta?