Passiflora (floarea pasiunii)

PasiFamilia: Passifloraceae
Aspect: Cataratoare
Perioada de inflorire: Vara
Expunere: Plin soare
Udare: Abundenta

Acest gen este alcatuit din 400 de specii de plante cataratoare. Florile sunt axilare cu un colorit care variaza intre alb, rosu si purpuriu, iar fructele sunt galben-portocaliu si comestibile .

Cultivare: dificila. Din cauza sensibilitatii la temperaturi reci, aceste plante se vor cultiva in sera, iar in martie se muta intr-un vas mai mare, intr-un pamant bogat in humus. Primavara si vara se recomanda expunere la soare, la temperaturi cuprinse intre 19 -27 C, udari regulate si abundente si folosirea unui ingrasamant lichid in fiecare saptamana. Toamna si iarna temperatura trebuie mentinuta intre 10-15 C.

Reproducere: Se poate realiza prin butasi, marcotaj artificial vara sau prin seminte primavara. Butasii se planteaza intr-un compost alcatuit din nisip grosier si turba in parti egale, pastrandu-se la umbra, umezeala si la o temperatura de 18-21 C. Se uda moderat, adaugandu-se la fiecare 2 saptamani un ingrasamant lichid.

Pericole: Se impune o deosebita atentie in cazul drenajului apei si expunerii la lumina. Dintre paraziti, enumeram: paianjenul rosu si paduchii verzi, care se combat cu ajutorul unor produse speciale, iar cosenilele fainoase prin ulei alb iarna si alcool denaturant in alte perioade.

Specii si soiuri: Passiflora caerulea, Passiflora coccinea, Passiflora quadrangularis, Passiflora x allardi. 

Comentarii:

maria postat pe 09 Decembrie 2009
pasiflora
eu am o planta de 10 ani in ghiveci ,iarna o tin in beci si o ud la doua saptamani,vara o scot in curte,ii schimb pamantul sau il completez cu pamant de florarie,o tund ca pe vita de vie dupa aceea infloreste tota vara.

Mirela postat pe 31 Octombrie 2009
passiflora
Am acesta floare in casa, este superba, dar de la un timp nu mai infloreste, face bobocei multi dar nu ajung sa infloreasca, cad. Asi dori sa stiu ce sa fac fiindca nu vreau sa o pierd