Passiflora (floarea pasiunii)

PasiFamilia: Passifloraceae
Aspect: Cataratoare
Perioada de inflorire: Vara
Expunere: Plin soare
Udare: Abundenta

Acest gen este alcatuit din 400 de specii de plante cataratoare. Florile sunt axilare cu un colorit care variaza intre alb, rosu si purpuriu, iar fructele sunt galben-portocaliu si comestibile .

Cultivare: dificila. Din cauza sensibilitatii la temperaturi reci, aceste plante se vor cultiva in sera, iar in martie se muta intr-un vas mai mare, intr-un pamant bogat in humus. Primavara si vara se recomanda expunere la soare, la temperaturi cuprinse intre 19 -27 °C, udari regulate si abundente si folosirea unui ingrasamant lichid in fiecare saptamana. Toamna si iarna temperatura trebuie mentinuta intre 10-15 °C.

Reproducere: Se poate realiza prin butasi, marcotaj artificial vara sau prin seminte primavara. Butasii se planteaza intr-un compost alcatuit din nisip grosier si turba in parti egale, pastrandu-se la umbra, umezeala si la o temperatura de 18-21 °C. Se uda moderat, adaugandu-se la fiecare 2 saptamani un ingrasamant lichid.

Pericole: Se impune o deosebita atentie in cazul drenajului apei si expunerii la lumina. Dintre paraziti, enumeram: paianjenul rosu si paduchii verzi, care se combat cu ajutorul unor produse speciale, iar cosenilele fainoase prin ulei alb iarna si alcool denaturant in alte perioade.

Specii si soiuri: Passiflora caerulea, Passiflora coccinea, Passiflora quadrangularis, Passiflora x allardi.