Plantarea pomilor

pomiOperatia de plantare reprezinta pentru pomul tanar o expunere serioasa la numerosi factori de stress. Cel mai important factor este legat de afectarea sistemului reticular la scoaterea pomului din solul pepinierei pentru a fi replantat in alta parte. Numerosi perisori absorbanti ai radacinii se pot rupe chiar daca se lucreaza cu mare atentie. Se pot rupe si ramificatii principale ale radacinii mai ales in cazul radacinilor pivotante. In afara de aceasta, plantarea la locul definitiv implica schimbari de microclimat, de compozitie chimica a solului. Daca pe langa acesti factori intervine si o lipsa de umiditate a solului atunci procesul de prindere poate fi serios afectat.
Toamna este un anotimp propice plantarilor de pomi. Un motiv pentru plantarile de toamna este intrarea pomilor in repaus vegetativ pe durata iernii. Nevoile de hranire in acest timp sunt mult mai reduse si astfel radacina este crutata de eforturi mari si i se ofera suficient timp de adaptare. Plantarile de primavara se practica totusi. O primavara secetoasa poate pune probleme nevoii de apa a puietilor care urmeaza sa intre rapid in vegetatie. De aceea este necesara irigarea pomilor proaspat plantati.

Plantarea

Inainte de inceperea plantarii pomilor, in viitoarea livada vor fi asigurate urmatoarele materiale auxiliare:
-ingrasamant natural
-apa
-pamant galben

In gropile sapate in vederea plantarii se va pregati o "mocirla" formata din ingrasamant natural, apa si pamant galben; se amesteca continuu pana cand se obtine o pasta de o consistenta medie. In aceasta pasta se vor cufunda complet radacinile pomilor fasonati.

Fasonarea pomilor se executa cu o foarfeca de pomi bine ascutita. Se aplica atat radacinilor cat si ramificatiilor trunchiului, daca ele exista. Se elimina, prin taiere, doar radacinile uscate, rupte sau ranite. Daca in momentul plantarii pomul tanar se prezinta ca o varga neramificata aceasta se va reteza, deasupra unui mugure, la o inaltime de 1-1,25 m. Aceasta este inaltimea de proiectare a trunchiului - in functie de optiuni, dimensiunea indicata poate fi mai mare sau mai mica.
Daca pomul are deja cateva ramificatii laterale atunci se va aplica taierea reductiva care are in principal doua scopuri: reducerea masei vegetale care va trebui hranita in viitoarea perioada de vegetatie de catre o radacina slabita prin operatia de dezgropare si, in al doilea rand, inceperea taierilor pentru formarea coroanei pomului. Prima ramificatie care se va inderparta de la inel este lastarul concurent, in cazul in care acesta nu a fost indepartat in pepiniera. Lastarul concurent este prima ramificatie crescuta imediat sub cresterea anuala a varfului. In situatia in care lastarul concurent are o crestere mai convenabila decat varful, va fi oprit acesta si se va elimina varful.

Taierile de formare

Prima taiere de formare se aplica pomului scos din pepiniera care are deja cateva ramificatii laterale - aceasta trebuie sa aiba loc imediat inaintea plantarii definitive (taierea de plantare), fie atunci cand pomul plantat cu an inainte prezinta ramificatii laterale crescute in timpul primului an de vegetatie.

La un pom aflat deja dupa doi ani de vegetatie se afla ramificatia cunoscuta sub numele de lastar concurent. Se lasa acesta sau varful.

Ramificatiile ce fac cu tulpina unghiuri de 60 grade confera o rezistenta sporita si un avantaj suplimentar in ce priveste raportul crestere/rodire. Este foarte adevarat ca ramificatiile ce au aparut sub alte unghiuri pot fi mult mai dezvoltate, dar pe ansamblu nu trebuie sa renuntam la regula de a le lasa pe cele crescute sub unghiuri de aproximativ 60 grade.

Unghiul dintre ramificatii trebuie sa aiba sa aiba valori cat mai apropiate; acest fapt confera stabilitate pomului, iluminare si aerisire optime.

Lungimea taierii reductive

Lungimea la care se scurteaza, prin taiere reductiva, ramificatiile principale are o mare importanta. O scurtare prea mare a ramificatiilor atrge dupa sine o aglomerare a ramificatiilor de ordin inferior in jurul axului si deci aerisire si iluminare deficiente. O scurtare nesemnificativa va avea ca rezultat un numar redus de lastari mari in interiorul coroanei si o aglomerare a acestora la periferie. Se creaza asfel perspectiva unei coroane goale la interior.
Taierea corecta trebuie sa asigure un spor de lastari spre capatul ramificatiilor, dar si cativa lastari laterali pe restul lungimi, pana la ax. Acestia vor avea distante suficiente intre ei si vor fi dirijati orizontal.
 

Comentarii:

MGGedDmMalKy postat pe 17 Iulie 2012
KrNoQaspELGpOuQFsLB
Mica,ravna??chiar nu am facut nimic la ce se vede,totul a crescut fara aprboarea mea,au inflorit pe rand si vor mai inflori insa ce se vede acum in gradinuta mea nu are de-a face cu munca.Doar cele din ghivece sunt tributare unei munci minime, desigur,insa n-am cum sa va explic mai bine,voi asa credeti ca eu fac ceva pentru a fi asa curtea nici pomii nu am apucat sa-i varuim Deci,nu-mi mai atribuiti merite inexistente.Toate cate se vad in gradinuta sunt perene sau bianuale,nu am nicio contributie.Desigur ca multi spun asta si ca o scuza ca ei nu au asa ceva,ca necesita multa munca si ei nu au timp.Fals.N-am muncit in gradinuta deloc anul acesta.Multumesc insa de atmosfera sarbatoreasca,asta da,asta lipseste aici fiindca nu am pe nimeni Gheorghe

BOgdan postat pe 12 Iulie 2010
Servicii
Tratamente fitosanitare autorizate impotriva bolilor si daunatorilor pentru pomi fructiferi, vita de vie si arbusti; tratamente impotriva tantarilor; taieri in verde pomi fructiferi pentru luna august. Servicii de amenajare si intretinere spatii verzi. Seriozitate si personal calificat. Info la telefon: 0723.583.490