Plante decorative cu efecte toxice

Nu tot ce este frumos este si sanatos. Acest argument este valabil si in cazul florilor. In lume exista zeci daca nu chiar sute de plante decorative ce par la prima vedere inofensive si atragatoare dar in realitate sunt otravitoare.

Printre cele mai periculoase plante din lume se situeaza Leandrul. Fiecare particica din aceasta planta este toxica: frunzele, florile, fructele. Planta contine o substanta care poate provoca stop cardiac daca este ingerata. Chiar si o cantitate mica poate duce la moarte, asa ca animalele si copii mici trebuiesc tinuti departe de acesta planta.

Cu toate ca sunt atat de periculose, florile de Leandru se afla printre cele mai folosite la decorarea gradinilor si parcurilor in zonele mediteraneene. La fel de periculoasa ca si Leandrul este Digitalis. Cunoscuta si sub denumirea de Degetelul rosu, planta este spectaculoasa datorita florilor mov, albe sau roz sub forma de clopotel.

Ca si in cazul Leandrului, Digitalis are frunzele si florile toxice, insa frunzele din partea superioara sunt cele mai periculoase. Desi exista peste 20 de specii de Digitalis, toate sunt fatale. O singura muscatura din frunza Degetelului rosu poate duce la moarte.

Frumoasele Lacramioare sunt flori delicate, cu un parfum discret, proaspat si dulce, dar care ocupa un loc in topul plantelor otravitoare. O cantitate mica din aceasta planta nu va dauna foarte mult, insa atunci cand este inghitita in cantitati mari, va provoca greata, voma, dureri de stomac si scaderea tensiunii.

Brandusa de toamna este un alt exemplu de frumusete otravitoare. Florile mici, colorate in violet, roz sau alb, apar toamna si transforma gradina intr-un adevarat spectacol de culoare. Insa, este bine de stiut ca toate partile plantei contin colchina, o substanta asemanatoare arsenicului. Odata ingerata, delicata brandusa duce la scaderea presiunii arteriale si la stop cardiac.

O alta planta care atrage toate privirile si care este renumita ca fiind foarte toxica este Trompeta ingerilor (Brugmansia aurea). Planta este originara din Brazilia, din regiunile cu climat tropical. Are frunzele ovale si verzi, iar paleta coloristica a florilor variaza de la galben pal la portocaliu, fiind puternic parfumate. Aceasta planta are puternice efecte halucinogene si contine atropina si scopolamina, ambele fiind alcaloide toxice.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro