Plantele fortifica sistemul imunitar

Plantele si sistemul imunitarSpecialistii ne asigura ca un sistem imunitar este eficient numai daca suntem preocupati sa respectam o igiena riguroasa de viata. Cum ne intarim sistemul imunitar? Printr-o dieta atent aleasa; adica fara excese de condimente, alcool, carne de porc, de vanat. din hrana zilnica sa nu lipseasca legumele si fructele proaspete, altfel spus - mineralele si vitaminele.

Trebuie sa respectam orele de odihna si de relaxare, sa ne indepartam, cat ne sta in putinta, de factorii de poluare. Iata legume si plante cu excelent efect stimulator:

. Macesul este un aliat recunoscut in lupta cu virozele si infectiile respiratorii. Prin bogatia sa in vitamina C, macesul reprezinta un factor protector pentru sportivi, persoanele care presteaza o munca intelectuala si fizica sustinuta, pentru anemici.

. Castana comestibila. Specialistii considera ca acest valoros fruct are o compozitie asemanatoare graului. Contine vitamine (de exemplu, vitamina C este in aceeasi proportie ca in lamaie, 50 mg la 100 g), minerale si o valoare calorica de 200 calorii la 100 g. Castana comestibila este recomandata persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescentilor si batranilor. Doar diabeticii nu se pot bucura de valoarea ei nutritionala. Ca fruct de iarna, ea se consuma coapta.

. Usturoiul. Considerat un dusman al radicalilor liberi, usturoiul este un puternic "antibiotic" natural. Cura de primavara si de toamna cu usturoi reprezinta un valoros imunostimulent. Iata o reteta simpla si foarte eficienta: se piseaza 50 g de usturoi si se pune la macerat in 250 ml alcool, timp de 10 zile. Se strecoara apoi solutia si se administreaza cate 15 picaturi pe zi - amestecate in 100 g iaurt sau in 50 g de ceai. Cura dureaza 15 zile pe luna, pe timp de iarna.

. Arnica este una dintre plantele cele mai pretioase si mai rare din flora mondiala si nationala. Arnica are principii imunostimulatoare ce nu se degradeaza in timpul digestiei. Este un imunostimulent general foarte puternic, antifebril, antiinfectios urinar si respirator, antisclerozant cerebral, tonic nervos si cardiac, contribuind si la consolidarea ligamentelor si a oaselor. Tinctura de arnica prezenta in plafarele din tara este ideala pentru o cura lunara de 20 de zile. Dupa o pauza de 10 zile, cura poate fi repetata.