Pomelo

 fructe exotice

 

Pomelo se cultiva in Taiwan, India, Malaesia, Indonesia, Noua Guinee, dar si in zonele mai calde din America.

 

 

Pulpa fructului este galbena cu variatii de roz si rosu, are gustul ca un grapefruit dulce. Este cel mai mare fruct dintre citrice,  ajungand uneori pana la dimensiunile unui pepene urias.

 

 

Coaja galben-verzuie este moale si groasa si poate fi folosita la prepararea marmeladei. In China coaja este folosita si la prajituri. In Vietnam florile sunt folosite pentru prepararea parfumurilor. In general se consuma fructul pur si simplu.

 

 

 

Pomelo este bogat in vitamina C.  Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier, magneziu si calciu. Sa nu uitam vitaminele  B1, B2, B3, B5 si B9. 

 

 

Coaja poate fi  folosita pentru tratarea ranilor pielii.

 

Pomelo poate fi consumat pentru  pentru prevenirea si tratarea racelilor si gripelor. Stimuleaza sistemul imunitar. Ajuta in divere boli printre care cancerul, bolile aparatului circulator, varicele, hemoroizii, durerile de articulatii.

 

Pomelo are proprietati diuretice ajutand la tratarea obezitatii. Are doar 42 calorii la 100g pulpa. Este un stimulator digestiv ideal. Multi sustin efectele sale impotriva stresului.

 

 

Se inmulteste rapid prin seminte si are nevoie de 4 ani pentru a face fructe. Planta obtinuta este deosebit de decorativa si in casa.

 

 

gradinamea.ro

Decembrie 2007