Primavara, momentul oportun pentru a planta trandafirii

Trandafiri de plantatOricit de putin timp liber am avea, o data cu sosirea primaverii preocuparile pentru gradina pe care o avem, sau coltul inflorit la care doar visam deocamdata devin prioritare.
Lasam deoparte alte treburi gospodaresti pentru a studia un catalog cu plante care s-ar preta gradinii, ne rezervam cit de mult timp putem pentru a cumpara seminte sau rasaduri si a pregati terenul. De aceea trebuie sa ne reamintim citeva sfaturi specializate legate de amenajarea micului nostru refugiu verde. Nu trebuie uitat, de exemplu, faptul ca diferitele specii de plante nu se amplaseaza sau asociaza oricum, ci doar tinind cont de exigentele si insusirile lor decorative.
Calitatea solului si lumina naturala determina in mod cert cultivarea unei plante sau renuntarea la alta. La fel, adauga specialistii, asezarea unei plante trebuie sa tina cont de marimea ei, de perioada infloririi sau ciclul de viata. Trandafirul, o planta cu valoare decorativa deosebita, este un bun exemplu in acest sens. Trandafirul poate fi plantat izolat, in tufe sau jardiniere, sau poate fi agatat pe diferite suporturi, din lemn, metalice sau coloane din piatra. Daca nu au fost plantati toamna trecuta, imediat dupa caderea brumei, acestia pot fi plantati in aceasta perioada, inainte ca primavara sa-si intre cu totul in drepturi. Trandafirul se planteaza in gropi unde pamintul a fost bine imbibat cu apa.
Dupa aceasta, in jurul plantei, pamintul se ingramadeste sub forma unui musuroi. In functie de specie, trandafirul infloreste o singura data pe an sau continuu, in cursul perioadei de vegetatie.
Pentru ca in primul an de inflorire, florile consuma o mare parte din seva plantei, putind distruge trandafirul, specialistii sugereaza inlaturarea bobocilor de floare imediat dupa ofilire.