Puncte de atractie intr-o gradina mica

gradinaPunctele focale din gradina sunt importante pentru a creea un punct de atractie. Aceste puncte focale o fac speciala si sunt de obicei un copac, un tufis sau arbust, o fantana, o statuie, un aranjament de pietre de diferite marimi si culori, o banca sau o specie aparte de flori.

Gradinile mai mari au de obicei mai multe puncte de atractie. In gradinile mici este mai greu sa realizezi un punct de atractie pentru ca nu va puteti permite sa o sufocati cu prezenta unui copac urias.

Trebuie sa va ganditi la ceva unic pentru gradina dumneavoastra, o planta aparte cu o culoare vibranta de genul unui cannas inalt si portocaliu sau un artar japonez. O idee inedita este si o planta mare, arhitecturala de genul Cimicifuga sau de ce nu, o singura planta cu flori albe mari.

Pentru un aspect mai salbatic, dar exotic puteti opta pentru ferigi in combinatie cu astilbe roz sau rosii. Si plantarea unui specimen neobisnuit ca planta cornus sericea, de culoare rosie este o solutie interesanta pentru gradina.

Nu este neaparat necesar sa construiti intreaga gradina in jurul unui punct focal. Mai importante sunt stilul gradinii si plantele ce urmeaza sa o populeze. La moda sunt acum gradinile tip zen cu un izvoras mic sau o gradina rustica.

 

Daca aveti deja un copac in gradina acesta se va transforma automat in punct focal chiar daca doriti sau nu. Tot ce mai puteti face este sa plantati langa el o planta agatatoare sau una gen tufis, hidrangea.

Punctul focal nu este neaparat asezat in mijlocul gradinii. Il puteti amplasa intr-un colt. Daca gradina este circulara incercati sa-l amplasati undeva de unde se poate avea si o perspectiva asupra intregului ansamblu. La intrebarea cat de mare sa fie punctul de atractie nu va putem da un raspuns clar, totul depinde de cat de mare este gradina, de preferintele dumneavoastra, de culoare. La fel de bine si un leagan poate deveni punct focal.

Daca v-ati oprit la varianta plantelor ca punct de atractie, alegeti o specie care infloreste timp indelungat. Puteti opta si pentru plante care infloresc sezonier, dar va trebui sa va ocupati un pic mai mult de ele.

 

www.gradinamea.ro