Regula treimilor in amenajarea gradinii

Regula informala a treimilor creaza combinatii interesante in gradina; dupa cum probabil v-ati dat seama, "treimile" se refera la tipuri de plante. Multe gradini cad in extreme: fie nu sunt prea structurate si au multa culoare in anumite sezoane, fie sunt foarte structurate, dar plantele nu prea ii coloreaza suprafata. Atingerea unui echilibru intre structura si culoare trebuie sa fie unul din tintele atinse in realizarea unei gradini.

Iata regula treimilor - si totodata un mod interesant de a gandi gradina.

O treime din gradina trebuie sa aiba plante mereu verzi
Ann Lovejoy, autoarea cartii Organic Garden Design School recomanda sa folosim plantele perene pentru a crea modele interesante in gradina pe perioada iernii. Plantele mereu verzi pot fi numite si "structura de baza" a gradinii; ele stabilesc linia si elementele principale ale gradinii - vazute din casa, din gradina sau din afara proprietatii.

Cea de-a doua treime e compusa din plante perene, care desi nu sunt atat de dominante din punct de vedere vizual ca plantele mereu verzi, sunt totusi expresive prin forma si linii. Arborii si tufele sunt cele mai mari plante din aceasta categorie si daca sunt alese speciile si varietatile potrivite, rezultatul poate fi deosebit.

Ultima treime: plante de sezon (bulbi, plante perene sau anuale)
Aceste plante dau un important sentiment de schimbare si vitalitate gradinii, fara de care aceasta ar parea o simpla scena statica. Desi frumusetea lor este efemera, plantele perene pot fi considerate cele mai importante elemente ale straturilor si bordurilor cu flori.

Atunci cand va ganditi la anumite plante perene pe care ati dori sa le includeti in gradina, evaluati-le mereu pentru contributia generala pe care o vor aduce gradinii, si nu numai pentru perioada in care infloresc si culoarea florilor. Multe plante perene au o arhitectura a lor, un design intrinsec, in timp ce altele au forma, flori si foliaj frumos.