Retete cu varza

Retete cu varza VARZA DE BRUXELLES CU BRlNZA

1 kg varza, 2 linguri de unt, sare, 3 linguri de branza.

Se fierbe varza in apa cu sare si se scurge. Se unge cu unt o forma de piatra, se presara branza rasa. Se aseaza varza, punand intre randuri putina branza rasa si unt. Se presara si deasupra brinza, se stropeste cu unt, se da la cuptor, cateva minute, pana se rumeneste.

VARZA ROSIE lNABUSITA

o varza de circa 1 kg, 1 ceapa, 1 lingurita de faina, 7 paharel de vin rosu, 2 linguri de untura, sare.

Se taie o varza rosie ca fideaua. Separat se prajeste ceapa taiata marunt, in untura. Se adauga varza, se presara faina, se toarna un paharel de vin rosu. Se potriveste de sare si se lasa sa fiarba inabusit circa 2 ore.

VARZA DULCE CALITA


1 varza de 1 kg, 3 linguri de untura, 10 boabe de piper, sare.

Se infierbanta untura sau ulei intr-o cratita. Se taie varza ca fideaua, se pune in cratita si se tine pe foc potrivit sa se rumeneasca incet vreo ora. Din cand in cand se amesteca cu lingura, ca sa nu se prinda de fund si se toarna cate o lingura de apa, daca trebuie. Se potriveste de sare si se adauga cateva boabe de piper. Dupa gust, se toarna cate putin bors sau sare de lamaie dizolvata in apa.

VARZA ACRA CALITA

1 varza mare, 3 linguri de untura sau ulei, 10 boabe de piper.

Daca varza murata este prea acra, se spala intai in apa. Se scurge bine de apa si se taie ca fideaua. Se pregateste apoi la fel ca varza dulce. Cind este aproape gata, se adauga citeva boabe de piper.

VARZA ACRA CU MASLINE

1 varza mare, 3 linguri de ulei, 150 g masline, 1 lingurita boia de ardei.

Daca varza murata este prea acra, se spala intai in apa. Se scurge bine si se taie ca fideaua. Se prajeste in ulei ceapa taiata marunt si se adauga varza. Cind incepe sa se rumeneasca, se pune o lingurita de boia de ardei, muiata intr-o ceasca de apa si se lasa sa fiarba inabusit. La urma se adauga si cateva masline, oparite 10 minute in apa clocotita. Daca este nevoie, se mai adauga din cind in cind putina apa. Se potriveste de sare. Varza trebuie sa fie scazuta.