Rolul culorilor in amenajarea locuintei

culorileCu ajutorul culorilor putem schimba sau imbunatati discret atmosfera din anumite incaperi ale locuintei. Tonurile pastelate sunt potrivite atunci cand ne dorim o atmosfera sau o tema aparte, spre exemplu “dimineata devreme” cu galben si delicat si verde crud sau “dupa masa tarzie” cu nuante deschise de portocaliu sau piersica.

Culorile tari impun anumite accente, sublineaza trasaturile peretelui sau ale unui colt. Mai demult, casele marilor boieri aveau cate o incapere galbena, una rosie, alta albastra si una verde.

Culorile au un efect pozitiv sau negativ din punct de vedere psihologic asupra organismului nostru. Rosul stimuleaza circulatia sangelui, iar albastrul are un efect mai degraba linistitor. Depinde foarte mult ce fel de rosu/albastru/galben/verde alegem. Cel mai bine este, ca inainte de a zugravi peretele cu o anume culoare, sa vopsim un carton mare, sa-l agatam pe suprafata care urmeaza a fi colorata si sa ne facem o idee cum ar arata.

Un prim inceput pentru o schimbare in locuinta este ordonarea si/sau aruncarea lucrurilor inutile de care ne lovim zilnic, dar de care nu avem deloc nevoie. Acel flair unic il putem aduce si in incaperile noastre doar daca pastram lucrurile importante si “vitale” pentru noi.

Decisiv este, in ceea ce priveste aspectul unei locuinte, cum este aranjat mobilierul si cum sunt asortate accesoriile. De asemenea, culoriloe pot iesi foarte frumos in evidenta si prin instalarea diferitelor corpuri de iluminat.

Ce rol joaca invatatura Feng Shui pentru mentinerea unei ambiante placute?

Feng Shui este o invatatura complexa, care nu ne invata cum sa ne simtim bine in propria locuinta, ci si cum sa avem un stil de viata sanatos, in care sa ne simtim fericiti, linistiti si impliniti. Feng Shui are anumite reguli si in ceea ce priveste culorile. De obicei, o amenajare reusita din toate punctele de vedere  are la baza regulile invataturii chinezesti. Totusi acestea nu sunt radicale, ele pot fi interpretate in mai multe moduri, in functie de materialele foloste, de culori si de forme.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro

Comentarii:

aEdGWXMNWVipjU postat pe 16 Martie 2012
IeTEyEsIPq
sunt arhitect. boriulcle sunt urate daca le scoti din context, desigur. dar trebuie sa te raportezi la mult mai multe lucruri cand discuti aceasta problema. si mie mi-ar placea fatade ca in paris, placate cu lemn, piatra, placaje ceramice, jocuri de texturi si nu dungi colorate facute cu vopsea. in plus, paletele unor firme producatoare de astfel de vopsele nu iti dau prea multe posibilitati. probleme apar si daca nu faci proba pe fatada cu vopseaua respectiva, pentru ca in functie de calitatea acesteia, ea isi schimba culoarea dupa uscare, dupa ploi, etc. si chiar poate fi diferita la aplicara, fata de ceea ce vedem in cataloage sau mostrare. apoi, apare si problema costurilor nu se poate realiza o fatada eleganta, cu tencuieli decorative sau insertii de piatra, metal, lemn tratat, etc. pentru ca nu se poate incadra in bugetele stabilite. este si o problema sociala, suntem saraci, si asta se reflecta in modul de tratare a exteriorului cladirilor (ca sa nu mai spun ca la noi nu exista obiceiul intretinerii si refacerii fatadelor la anumite intervale de timp, asa cum ar trebui). cat despre cromatica, e si o problema de perceptie si interpetare individuala, in acest caz parerile fiind impartite. orice culoare ai alege, intotdeauna vor exista nemultumiri. trebuie sa incetam sa comparam bucurestiul cu parisul, ar trebui mai bine sa ne raportam la orase din tari cu nivel economic asemanator cu al nostru, deoarece acesta se reflecta si in imaginea orasului.

opAzhVpuiQ postat pe 15 Septembrie 2011
rCTkJghxkfB
Calling all cars, calinlg all cars, we're ready to make a deal.

mRJJQeUIhaG postat pe 15 Septembrie 2011
EShqwJWUSZOcFbjO
Walking in the presence of giants here. Cool thinking all aounrd!