SALVIA

SalviaEste o planta ce creste vertical avand spice cu flori intr-o variatie de nuante de rosu. Infloreste vara si toamna daca plantele sunt tunse dupa terminarea fiecarei inflorescentei. Cele mai multe varietati cresc pana la inaltinea de 25-30 cm, dar sunt si soiuri care cresc pana la 50 de cm. Salvia este folosita cel mai bine in expuneri de grup si ca planta de ghiveci, nerezistand pentru mult timp ca floare taiata.

Salvia prefera climatele calde, tropicale, dar poate fi cultivata si in zone cu temperaturi mai scazute daca se asigura protectie fata de vremea rea, nefiind insa potrivita pentru tinuturile cu vreme friguroasa.

Localizare. Alegeti o amplasare calda, insorita, cu un sol bine drenat. Ingrasati terenul daca acesta este foarte sarac sau nisipos cu gunoi de grajd sau compost inainte de a efectua plantarea. Unele varietati, mai nou aparute, vor avea o culoare mai intensa daca li se va asigura o umbrire usoara.

Cultivare. Semanati semintele la inceputul primaverii in zone calde si la sfarsitul primaverii in zone mai racoroase. Daca sunt plantate in interior, transplantati-le cand rasadurile au 2,5 sau 5 cm inaltime. In cazul plantelor stabilizate udati saptamanal abundent. Plantele nu vor tolera solul permanent ud, udarea exagerata cauzand distrugerea plantei. Folositi lunar un ingrasamant fortifiant pentru a favoriza o crestere puternica si o inflorire bogata.

In zonele cu clima tropicala plantele pot fi rarite/tunse dupa inflorire pentru un al doilea sezon de flori.