Sarmale

sarmaleIngrediente:
1 varza medie de cca. 1,5 kg
400 g carne tocata de porc, de vita sau amestecata
1 ceapa medie tocata cubulete mici
70-100 g orez
200 g bulion
1/4 legatura de patrunjel
1/4 legatura de marar
2 foi de dafin
sare, piper
cimbru

Preparare:
Ceapa taiata cubulete se pune la calit cu o lingura de ulei si apa. Cand e aproape gata (devine transparenta) se adauga si 150 g de bulion, putina sare, piper si orezul si se mai lasa 5 minute la foc mic. In acelasi timp se pune o cratita cu apa la fiert, se desfac frunzele de la varza si se pun 2-3 minute, cate 4-6 frunze o data in apa care clocoteste. Daca se foloseste varza murata nu se mai oparesc frunzele pentru ca deja sunt moi si usor de manevrat.

In castronul in care s-a pus carnea se adauga: sosul de ceapa si orez, mararul si patrunjelul tocate marunt, cimbrul si se amesteca bine. Se iau frunzele de varza, care acum sunt usor de rulat, se taie cotoarele si se fac rulouri cu carnea la mijloc. Restul de varza ramasa se taie fideluta si se imparte in 3 parti egale. Se pune un strat de varza, jumatate din bulionul ramas, foile de dafin, sarmale, iar varza tocata, restul de bulion, sarmale, varza tocata. Optional se poate pune intre straturi sorici, costita sau afumatura. Se acopera cu apa (si bors daca le vreti acre) si se dau la cuptor la foc mediu cam 2-3 ore pana se rumenesc. Se pot fierbe si cate 4-5 ore la foc mic. Atentie sa nu fie cratita foarte plina pentru ca se umfla si nu au loc sa fiarba. Daca sunt fierte bine furculita intra în sarmale mult mai usor ca la inceput.