Saxifraga oppositifolia, planta care rezista la temperaturi scazute

Daca majoritatea plantelor au nevoie de caldura si de lumina pentru a se putea dezvolta, Saxifraga oppositifolia, floarea care isi face loc prin zapada pentru a-si desface petalele, rezista mai degraba la temperaturi scazute decat la cele ridicate.

Saxifraga oppositifolia s-a adaptat la conditiile crunte de viata de pe cele mai inalte culmi, putand fi intalnita si la inaltimi de peste 4500 de m. Aceasta planta poate fi vazuta in insula Kaffeklubben din nordul Groenlandei, in Irlanda de Nord, in anumite regiuni din Canada si in Alpii Elvetieni.

Desi pare a fi o planta firava, Saxifraga oppositifolia rezista la temperaturi cu mult sub zero grade. Aceasta specie are anumite “secrete” de rezista la temperaturi atat de scazute. Radacinile sunt adanc infipte in pamant pentru a putea extrage apa si sarurile minerale, si sunt protejate de inghet de pietre. Frunzele sunt lucioase si dense si sunt acoperite de pori care impiedica eliminarea apei.

Saxifraga oppositifolia este o planta cu crestere lenta, care atinge inaltimea de 3-5 cm. Este una dintre primele flori de primavera, care continua sa infloreasca pe tot parcursul verii in zonele in care zapada se topeste mai tarziu. Primele flori apar la inceputul lunii mai, cand stratul de zapada nu este foarte mare iar gerul nu mai este atat de taios.

Chiar daca planta se gaseste in natura la inaltimi de 3800 m, ea se poate acomoda surprinzator de bine si intr-o gradina cu pietre daca ii sunt asigurate toate conditiile. Indicii cu privire la cerintele de gradinarit pot fi gasite doar observand planta in mediul ei natural. Aceasta este gasita frecvent printre stanci, la nord, in zone usor umede. In gradina ar trebui “ascunsa” sub o stanca mare care sa ii poata oferi umbra partiala. Exista inca un detaliu ce face aceasta planta sa fie una speciala: florile de culoare violet sunt comestibile si au o aroma dulceaga.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro