Sfaturi in decorarea garsonierei

GarsonieraCand vine vorba despre design interior una dintre provocarile majore consta in amenajarea unui spatiu ingust, astfel incat rezultatul obtinut sa imbine in mod placut partea practica cu cea estetica, dand totodata o nota personala locuintei.

 

In ciuda lipsei acute de spatiu, locuintele mici, de tipul garsonierelor, pot fi amenajate corespunzator daca se respecta doua reguli de baza: unitatea finisajelor, a designului de mobilier si a cromaticii si expluatarea justa si estetica a fiecarui centimetru patrat al incaperii.

 

Alegerea pardoselii reprezinta un aspect foarte important in decorarea unei garsoniere. Folosirea unei pardoseli continue da senzatia de mai mult spatiu, iar culorile deschise (bej, crem, gri) confera luminuozitate incaperii. Prin urmare, pentru ca spatiu sa para mai larg, utilizati acelasi tip de material si aceleasi culori pentru pardoseala din intreaga locuita. Gratie densitatii lui mari parchetul din lemn masiv de stejar este extrem de rezistent la uzura, avand reale calitati termo si fonoizolante, astfel ca daca va decideti sa-l folositi, este indicat sa-l acoperiti cu un strat de vopsea alba, usor lucioasa, pentru a lumina incaperea.

 

Culoarea peretilor trebuie sa fie, de asemenea, una deschisa, in vederea mentinerii impresiei de spatiu larg. In cazul in care pardoseala este alba, evitati sa folositi albul pentru pereti, astfel incat sa evitati monotonia. Pentru accentuarea senzatiei de largire a spatiului este indicat a se folosi nuantele reci foarte deschise (verde, albastru, mov, roz). Puteti opta si pentru lila sau galben pal, desi fac parte din paleta culorilor calde si creeaza mai degraba un sentiment de intimitate decat unul de amploare a spatiului. Mentineti totusi albul pentru plafon - incaperea va parea mult mai inalta.

 

In ceea ce priveste mobila, acesta trebuie sa fie minimala, iar piesele alese trebuie sa aiba mai multe functiuni: canapeaua sa fie extensibila, camara sau dulapul din hol sa joace rol de sifonier, balconul sa serveasca drept loc de depozitare etc. Este de preferat sa existe un element central, cum ar fi un fotoliu din piele, care sa fie evidentiat de celelalte piese de mobilier si sa fie amplasat in zona de conversatie a garsonierei. In privinta culorilor nu este recomandat sa folositi mobilierul de culoare inchisa sau cel negru si, in niciun caz, lucios. Optati  pentru alb, pentru culori deshise ori metalice mate, care nu va vor da senzatia de sufocare. Pentru accentele de culoare decotati camera cu pernute sau obiecte decorative colorate.

 

www.incasa.ro

02.07.2008