Sfaturi pentru baile mici (I)

baie micaCu exceptia cazului in care locuiti intr-o casa personalizata, unde aveti desigur o baie luxoasa si un dressing, probabil ati dori ca baia dvs sa fi fost mai mare. Fara sa adaugati cativa metri patrati in plus s-ar putea sa va simtiti inghesuiti si inconfortabil. Este adevarat ca baile mici va pot oferi un sentiment de intimitate si caldura, insa tot ele sunt cele care v-ar putea face sa va simtiti claustrati si depresivi. In functie de stilul decorativ abordat, o baie mica poate fi linistitoare si sofisticata, incantatoare sau sclipitoare precum o caseta cu bijuterii. Insa, oricare ar fi stilul decorativ ales o baie mica va fi intotdeuna o baie mica. Exista, din fericire, anumite trucuri care reusesc sa pacaleasca ochiul si sa confere senzatia de spatialitate. Cu un pic de magie vizuala, o schimbare de culoare si un iluminat inteligent o baie mica poate deveni un refugiu confortabil.

Baia este o unitate functionala speciala; cu toate acestea teoriile cu privire la extinderea spatiului se aplica si aici ca in oricare alta camera din casa. Daca utilizati urmatoarele sfaturi baia dvs va arata mai mare, chiar daca dimensiunile ei raman aceleasi.
 
Selectati culori linistitoare

Schemele de culori pale, calde au tendinta de a crea iluzia de spatialitate. Nu e obligatoriu ca baia dvs sa fie roz sau bleu, insa evitati utilizarea unor nuante puternice, incitante. Folositi nuantele luminoase pentru accesorii si prosoape, insa alegeti tonuri pastelate, neutre si alburi pentru fundal. Culorile reci confera sentimentul de liniste.
 
Luminati incaperea

Fara a suplimenta propriu-zis spatiul existent, puteti crea iluzia de spatialitate si deschidere si puteti adauga interes folosind surse de lumini in plus. Spoturile incastrate in plafon, care sa lumineze orice spatiu de lucru sau candelabrele de perete si lampile  de blaturi, care vor adauga caldura. Alternativele mai scumpe pentru a adauga mai multa lumina in incapere pot fi: luminatoarele, ferestrele mai mari sau tuburile solare (Solatubes).

Schimbati masuta de toaleta (chiuveta cu masca) cu o chiveta delicata asezata pe un piedestal

Carcasa masutei de toaleta, de tip bloc, asigura spatiu de stocare sub chiuveta, insa ocupa foarte mult din spatiul podelei, fiind nepotrivita pentru baile mici. Inlocuiti-o cu o chiuveta cu piedestal sau cu una montata pe perete, iar baia dvs va parea mult mai deschisa. Cu cat se vede mai multa pardoseala cu atat spatiul pare mai mare. Gasiti un spatiu de depozitare alternativ, cum ar fi cel de deasupra rezervorului pentru WC, unde puteti instala un dulap ingust si inalt.

Eliminati orice sare in ochi

Chiar si cea mai mica piesa de mobilier sau accesoriu care sare in ochi poate bloca imaginea privitorului si face camera sa para scurta. Renuntati la dulapurile de perete, politele agatate sau accesoriile de pe pereti care taie camera si o fac sa para mai mica. Veti avea, desigur, nevoie de unele dintre aceste piese pentru confort si utilitatea lor, dar daca incaperea pare mai spatioasa fara ele, ganditi-va la alte metode de a suplimenta spatiul de care aveti nevoie.

(Va urma!)

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro