Sofranul, o floare scumpa datorita gustului

Sofranul sau Crocus sativus este o planta perena care face parte din familia Iridaceae. Floarea nu este deloc rara si nici nu se evidentiaza printr-un colorit deposebit. Dar cu toate astea, pretul sau nu este unul tocmai mic.

Valoarea plantei este insa justificata. Aceasta este sursa unuia dintre cele mai scumpe condimente din lume. Sofranul este o planta aromatica folosita in condimentarea si colorarea mancarii inca de pe vremea Imperiului Roman.

Cu toate ca nu se cunoaste cu exactitate provenienta plantei, se stie ca arabii sunt cei mai mari consumatori de sofran. Planta a fost introdusa in Europa de mauri prin Spania, iar la ora actuala este cultivata in Spania, Grecia, Franta, Italia. In tarile arabe se cultiva in Maroc, Casmir, Iran.

Pretul sau ridicat se datoreaza faptului ca pentru un kilogram de condiment trebuie recoltate intre o suta treizeci de mii si doua sute cincizeci de mii de flori. Dar daca doresti sa o cultivi in gradina ta in scop decorativ, nu te va costa foarte mult.

Planta se comporta bine si in zone mai reci, poate suporta temperaturi si de -13°C. Sofranul este o planta de altitudine, iubeste verile aride si iernile racoroase. Planta se inmulteste numai prin bulbii denumiti “corm”, fiind o planta ce nu se poate poleniza decat foarte rar. Bulbii de sofran trebuiesc plantati imediat dupa achizitionare. Plantarea acestora se face in luna iulie-august, la adancimi cuprinse intre 15 si 30 cm, in functie de clima si teren.

Florile se recolteaza in lunile septembrie-noiebrie, iar in luna mai-iunie frunzele se usuca, iar planta intra in repaus vegetativ. Este momentul in care bulbii se pot scoate din pamant pentru divizare. Plantele pot fi cultivate si in ghiveci sau jardiniere, cu o expunere insa la rece in perioada iernii. Florile de sofran sunt de un violet intens si contin fiecare cate trei stigmate rosii, de pe care se extrage sofranul.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro