Solanum

 
solanumSolanum-Cartof decorativ. Familia Solanaceae.
Aspect: arbust, cataratoare.Perioada de inflorire-vara
Expunere-plin soare, penumbra
Acest gen cuprinde circa 1400 specii anuale, bianuale, perene, erbacee, arbusti si cataratoare. Genul cuprinde si plante de inters alimentar precum cartoful (Solanum tuberosum) si vanata (Solanum melongena). Plantele ornamentale ale acestui gen cuprind specii care in timpul iernii produc bace colorate iar vara au foarte multe flori.
Cultivarea
Speciile cultivate pentru bace de iarna se cultiva in ghivece, pastrandu-se in timpul iernii la o temperatura de 18 grade Celsius, intr-un loc luminos ce va conferi bacelor un colorit viu. Trebuie sa fie totusi un loc bine aerisit insa lipsit de curentii reci de aer. In cazul in care dorim sa mutam planta in alt vas o putem face numai dupa perioada de aparitie a fructelor dar numai in cazul in care radacinile incep sa iasa din vas prin orificiile de drenaj. Daca dorim ca planta sa faca fructe si in anul urmator se vor aplica tunderi primavara si vara cand planta se va reduce doar la o treime din inaltimea sa.
Plantele cultivate pentru flori se recomanda a fi cultivate in gradina, in regiuni cu clima blanda, intr-un loc insorit avand radacinile protejate pe timpul iernii.
Udarea
Atata timp cat plantele au bace se va uda regulat astfel ca pamantul sa fie ud in permanenta. In restul anului trebuie avut grija ca pamantul sa nu se usuce complet. Zilnic se va pulveriza apa pe frunze incepand mai ales cu luna iunie. La doua saptamani se va administra un ingrasamant lichid. In momentul tunderii planta se va uda din abundenta.
Reproducerea
Semintele se presara pe suprafata compostului in luna martie , acoperindu-le cu un strat de nisip grosier, ghivecele se vor amplasa intr-o rasadnita, in penumbra avand o temperatura ambientala de 16-21 grade Celsius. Dupa incoltire, plantele tinere vor fi expuse la soare2-3 ore pe zi, iar in momentul in care au ajuns la 8 cm inaltime se vor muta in ghivece mai mari. Pentru speciile arbustive sau cataratoare se vor folosi metoda butasirii folosindu-se butasi semilemnosi, la sfarsitul verii sau inceputul toamnei.
Pericole si precautii
Lastarii tineri pot fi atacati la inceputul verii de catre paduchii verzi si cei albi putand fi inlaturati prin folosirea unui insecticid. Urmele de mucegai pe frunze denota prezenta ciupercii Botrytis, partile afectate se vor inlatura si se va aplica un fungicid pe baza de sulf.
Specii si soiuri:
Solanum capsicum, originar din Brazilia, este un arbust vesnic verde, cu frunze lanceolate gri-verzi. Vara apar flori mici stelate iar iarna apar bace lucioase cu diametrul de 1-2 cm, care dureaza mult timp; culoarea lor variaza pe masura ce se maturizeaza, de la verde la rosu-oranj.
Solanum pseudocapsicum are o inaltime de pana la 45 cm , cu bace mai mari ce dureaza mai mult decat ale speciei anterioare.
Solanum crispum, specie cultivata pentru flori, cataratoare cu crestere rapida originala din Chile si Peru. Are perioada de inflorire vara, florile fiind numeroase, de culoare albastru purpuriu, grupate in corimbi terminali. Mai cunoscuta este varietatea floricola "Glasnevin" care infloreste mai tarziu. Tot pentru regiuni cu clima blanda este recomandata si specia Solanum rantonnetii, arbust vesnic verde foarte ramificat originar din argentina. Aceasta infloreste vara si toamna, florile fiind de culoare violet avand centrul galben.