Stilul tineresc: amenajarea retro a anilor 60

retroMuzica celor de la Beatles, cultura pop si schimbari radicale - acesta era noul stil de viata, care era specific anilor ‘ 60, futurist, neconventional si foarte indragit printre tinerii din ziua de astazi. 

Anii ’60 - recunoscuti ca fiind niste ani rebeli - au fost la inceput foarte linistiti. Minunea economica din Occident si cu precadere din Statele Unite ale Americii readuce bunastarea si prosperitatea in randul oamenilor si ii invata si ii obisnuieste cu acea cultura specifica societatii de consum. Excursiile de sfarsit de saptamana devin ceva obinuit, iar mobilierul masiv din stejar si dressing-ul construit in perete reprezinta un “must” in amenajarea fiecarei locuinte. Structurile rigide incep a fi refuzate si inlocuite de catre tineret cu ceva nou, de viitor.

Incet incet se impune un nou stil arhitectural si un nou design proaspat si modern. Revine eleganta practica si sistematica. Formele clare ale mobilierului si fotoliile usoare cu picioare din aluminiu inlocuiesc elementele pompoase ale perioadei postbelice. Pe langa acestea si culorile intense sunt elemente caracteristice stilului inovator. De asemenea, foarte popular devine si mobilierul in stil scandinavic, iar lemnul filigran de tek este din ce in ce mai indragit. Materialele din plastic, nuantele tari si formele noi reprezinta evolutia din punct de vedere al amenajarilor interioare.

In Anglia miscarea Beatles face furori, iar cei din formatie declanseaza isterii in masa, iar cei de la Rolling Stonesii socheaza prin atitudinea si stilul lor pe cei mai conservatori.

Incepe era vestimentatiei sifonate, a jeansilor si a culorilor tipatoare. Parul este netuns, fustele devin din ce in ce mai scurte, iar mobilierul tot mai indraznet. Un exemplu clar in acest sens este fotoliul in forma de bila, denumit si “Ball Chair” din fibra de sticla. Tinerii pleaca de acasa si se muta in locuinte inchiriate, mici, insa amenajate dupa propriul lor gust neconventional. Spre dezamagirea parintilor, obisnuiti cu mobilierul clasic si elegant, tinerii prefera canapelele foarte joase, fotoliile din stofa in diverse forme si saltelele aruncate direct pe podea. Mobilierul trebuie sa se adapteze si sa se plieze pe corpul nostru si nu invers - aceasta era regula de baza. De aici porneste si ideea sacilor umpluti cu puf, pe care daca ne asezam iau forma corpului nostru.

Moda, muzica si arta sufera o transformare. Industria designului parca infloreste, iar producatorii obiectelor casnice devin din ce in ce mai creativi si mai liberi in gandire.

Se pune accentul pe materialele sintetice, multumita inovatiilor din domeniul tehnic, iar plasticul are un succes exploziv. Se prelucreaza in cele mai felurite si mai colorate moduri cu putinta: scaune, mese, lampi, vesela si tacamuri.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro