Taierea pomilor fructiferi

 

Dupa plantare, in functie de forma de coroana pe care dorim s-o obtinem se fac taierile pentru formarea coroanei. De obicei, formarea unei coroane se obtine in 3-4 ani de la plantare, prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor (aplecare, arcuire etc.), prin taieri propriu-zise, prin scurtari sau suprimari de ramuri.

Dupa ce a fost formata coroana pomilor, ea trebuie mentinuta prin taieri de intretinere si fructificare.

 Taierile anuale

Aceste taieri sunt necesare deoarece trebuie redusa incarcatura excesiva cu muguri a pomilor fructiferi, atunci cand este nevoie, pentru a se stabili marimea ramurilor, pentru a se stabili alungirea si intrepatrunderea lor. Se stie ca in coroanele dese, in care nu patrunde destula lumina, bolile si daunatorii se dezvolta mult mai repede.

La pomii care au coroana deasa, stropirile se fac mult mai greu existand si riscul ca solutia cu care se stropeste sa nu poata fi aplicata pe toate ramurile. Prin taierile de intretinere se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varf.
Taierile de fructificare

Acestea sunt necesare pentru a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. La pomii fructiferi aflati in plina rodire se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul acestor pomi.

O data cu trecerea timpului, pomii fructiferi au cresteri vegetative slabe precum si productii scazute. Pentru cresterea duratei de viata si a potentialului productiv se aplica la acesti pomi taierile de intinerire.

Taierile de intinerire

Dau rezultate bune atunci cand coroana pomilor se reduce considerabil iar semischeletul se intinereste in majoritate. Se recomanda ca taierea pomilor fructiferi sa se efectueze in perioada de repaus. Taierile se pot face si primavara tarziu dar doar atunci cand pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei atinsi de ger.

Taierile "in verde"

Aceste taieri se executa la unii pomi fructiferi : cires, piersic (timpuriu), dupa culesul fructelor. In aceasta perioada, pe langa lucrarile care se executa in mod normal in livada (sapatul in jurul pomilor, varuitul acestora) in functie de specia pomicola, este perioada unor stropiri fundamentale pentru pomii fructiferi, de care depind in mare masura viitoarele recolte.

Comentarii:

ING MIHAI postat pe 16 Ianuarie 2012
Importanta lucrarilor
Exista foarte multe aspecte legate de pomicultura atat in privinta taierilor cat si a modului de intretinere pe tot parcursul anului,tratamentele fito-sanitare joaca un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea pomilor.Daca acestea nu sunt facute la timp exista riscuri foarte mari pentru productie iar daca pomii fructiferi sunt intr-o gradina atunci aspectul fructelor lasa de dorit. De asemenea si interiorul fructelor v-a avea de suferit.

MIHAI postat pe 16 Ianuarie 2012
Despre pomii fructiferi
In general taierile de rodire si intretinere la pomii fructiferi nu se fac dupa ce zice unul si altul.In primul rand trebuie sa cunosti ramurile de rod ale fiecarui pom fructifer si dupa aceea prin deliberare urmeaza partea principala si anume taierile care se fac direct in livada. Experienta taierilor nu o dobandesti decat prin foarte multa practica.

nelu postat pe 23 Noiembrie 2011
taierea prunilor
ma intereseaza daca acum 23.11.2011. se pot tunde pruni e,destul de rece,de obicei tundeam in februarie

BOgdan postat pe 12 Iulie 2010
Servicii
Tratamente fitosanitare autorizate impotriva bolilor si daunatorilor pentru pomi fructiferi, vita de vie si arbusti; tratamente impotriva tantarilor; taieri in verde pomi fructiferi pentru luna august. Servicii de amenajare si intretinere spatii verzi. Seriozitate si personal calificat. Info la telefon: 0723.583.490

FLORIN VLADU postat pe 19 Octombrie 2009
TAIEREA POMILOR
Taierea la pomi este foarte simpla. Taiati fratilor,nu veti gresi,va garantez, pomul va arata singur ce aveti de facut. Oricarui pom i se lasa 4-6 ramuri principale din trunchi in functie de tipul de coroana (cupa-vas,pramida).Pe ramurile principale se lasa ramurele la distanta intre ele de 10-15cm. Daca ramurelelele sunt prea lungi (peste 1m. se scurteaza cu 1/3- 1/2 din lungime,nu lasati varfurile prea icarcate cu lastari max.2 de asemenea lungimea lor-scurtati-o. Veti observa ca de unde taiati vor apare lastari din ochi ascunsi in coaja-observatii si veti intelege si PRICEPE mai bine. Semintoasele:mar,par,gutui; rodesc de obicei pe varfurile ramurilor,visinul face "plete", scurtati-le si rariti-le. Sunt multe de spus ,dar taiati cu curaj, nu goliti pomul aproape de trunchi unde poate duce incarcatura mare, lasti lastarii de langa trunchi scurtandu-i la 20-50-60 cm.INDRAZNITI, de unde veti taia vor creste lastarii. VA DORESC SI VA UREZ SUCCES !

Emanoil postat pe 07 Martie 2009
test
Nu stiu nici eu cum se face acest lucru insa ma intereseaza foarte mult.

iordache steliana postat pe 05 Martie 2009
taierea pomilor fructiferi
as vrea sa stiu pentru fiecare etaj al pomului fructifer lungimea dintre varful crengii si axul pomului (cais, piersic, mar, prun). Ciresul cum se taie, se ingrijeste. ce inaltime este optima pentru un pom de 6 ani(de la pamant la varf)

mara postat pe 04 Martie 2009
visini
Va recomand sa indepartati toata coroana,adica sa ramana in final tunchiul si primul etaj al coroanei in lungime de 20-25 cm.Astfel visinul va fi salvat si in decurs de 3-4 ani i se va reface scheletul(cele 5 etaje).Spor la treaba !

emilia postat pe 25 Februarie 2009
curatarea si rarirea visinilor
va rog mult de tot daca cineva ma poate ajuta,as vrea sa stiu detalii legate de curatarea si rarirea visinilor.sunt f.desi si necuratati,si nu ne pricepem de loc.visinele sunt din ce in ce mai slabe si pline de viermi.va rog asadar daca ne puteti ajuta cu sfaturi.cu mii de multumiri!!!