Taierea vitei de vie pe tulpina inalta si semiinalta

Se practica mai multe tipuri de taiere si conducere a vitei de vie: pe tulpina de 70-80 cm (cultura semiinalta) sau de 1,00-1,20 m, chiar 1,50 m (cultura inalta).

Dintre tipurile de taieri care pot fi practicate: mentionam cordonul, uni sau bilateral cu cordite sau speronat (in cepi), Guyot pe tulpina, pergola cu streasina simpla sau dubla, pergola rationala etc.

In general, lucrarile de intretinere aplicate in primii ani de plantare sunt aceleasi ca si in cazul culturii joase (clasice). Deosebiri apar, in primul rind, in ceea ce priveste taierea de formare si rodire a butucilor si a mijloacelor de sustinere utilizate.

Taierea  de formare si de fructificare la conducerea inalta

In cazul conducerii pe forme inalte se practica mai ales tipul de taiere Lenz Moser.

Tipul de taiere Lenz-Moser:
Taierile de formare si fructificare
Taierile de formare sint asemanatoare celor efectuate la tipul Cazenave, (in verigi de rod, cu
cordiže si cepi), cu deosebire ca tulpina va fi proiectata la 1-1,2 m.
Taierea de fructificare se practica in acelasi mod ca la taierea Cazenave, lasindu-se pe
cordoane verigile de rod formate din cordiže (4-6 ochi) si cepii de inlocuire, amplasaži cit mai aproape de cordon.
Pe forme inalte cu tulpina de 1-1,2 m se pot practica si taierile in verigi de rod (coarde de
10-12-14 ochi si cepi de inlocuire), in cordon speronat etc, si in coarde lungi (sistemul de taiere lung) - ca la taierea Sylvoz, Pergola ražionala etc.
In cazul taierilor cu cordoane orizontale (speronat, Cazenave, Lenz-Moser) au fost prezentate
modalitažile de formare a cordoanelor bilaterale, dar butucii se pot forma si cu un singur cordon, situažie in care lungimea cordonului va fi egala cu distanža dintre doi butuci invecinaži (1 - 1,20 m). Prezenža cordoaneior bilaterale, insa, diminueaza degarnisirea cordoaneior si faciliteaza refacerea lor.

Taierea de formare si fructificare la conducerea semiinalta

La forma de conducere semiinalta, in primii ani trebuie sa se formeze tulpina, de 60-80 cm, apoi pe ea elementele de rod, sau cordoanele uni sau bilaterale. Durata de formare a butucilor este de 5-6 ani.

Cordonul speroliat (cu cepi, fig. 7):

fig 7 taierea de formare la tipul de taiere cordon speronat

Taierea de formare
La cordonul speronat, (in cepi) elementele de rod sint cepii de rod, amplasati pe cordoane,
uni sau bilaterale.
In anul al II-lea de la plantare se lasa o singura cordita de 3-4 ochi. In vara se aleg 2-3 lastari
care se paliseaza de tutori, restul suprimadu-se.
In anul al III-lea se proiecteaza tulpina, scurtandu-se coarda cea mai viguroasa, dreapta, sub
prima sirma. Restul coardelor se taie. in cazul cind coarda rezervata pentru proiectarea tulpinii are grosime de peste 8 mm (in diametru) pe o portiune mai lunga decit lungimea necesara formarii tulpinii, se procedeaza la formarea cordonului, coarda scurtindu-se fie la lungimea egala cu 1/2 din distanta intre butuci sau acolo unde diametrul ei este mai mic de 8 mm.
In anul al IV-lea, din doua coarde cu pozitie superioara se formeaza cele doua cordoane, scurtindu-se fiecare la lungimea egala cu 1/2 din distanta dintre butuci pe rind. in cazul cind in anul anterior s-a format un cordon, pe acesta se vor scurta coardele la 3 ochi, realizindu-se cepii de rod si se va forma si cel de-al doilea cordon.
In anul al V-lea se incheie formarea butucilor, lasindu-se pe ambele cordoane cepi de rod de 3 ochi.

Taierea de fructificare
In urmatorii ani taierea se face numai in cepi de rod, avind grija ca
acestia sa fie amplasati cit mai aproape de cordon pentru a evita degarnisirea cordoanelor.

Taierea Guyot pe semitulpina (fig. 8):

fig 8 taierea de formare guyot pe semi-tulpina

Taierea de formare
In anul al II-lea de la plantare se lasa o cordita de 5-6 ochi. in vara se aleg 2-3 lastari, cind au
8-10 cm lungime si se paliseaza pe tutore. Restul lastarilor se indeparteaza, ca si copilii de pe lastarii palisati.
In anul al III-lea de la plantare se proiecteaza tulpina din coarda cea mai de jos, mai viguroasa,
si se taie sub nivelul sirmei. Cu exceptia a 3-4 ochi din virf, restul ochilor de pe tulpina se orbesc sau in timpul verii se suprima lastarii porniti din acestia.
In anul al IV-lea se formeaza primele verigi pe rod (2). Se aleg 2 coarde din virful tulpinii, cu p
ozitie opusa si se scurteaza la 8-10 ochi, fiecaruia revenin-du-i si cite un cep de 2 ochi. Coardele lasate la taiere se leaga de prima sirma a spalierului.
In anul al V-lea se incheie in mod obisnuit formarea butucului, lasindu-se 4 verigi de rod,
respectiv 4 coarde a 12 ochi, in medie, si 4 cepi a 2-3 ochi. Pentru dirijarea coardelor lasate se recomanda dublarea primei sine a spalierului.

Taierea de fructificare
In fiecare an se lasa pe butuc cite 4 verigi de rod, rareori mai multe, avind grija ca prin cepii
lasati sa se mentina elemente de rod cit mai aproape de tulpina.

Cordonul Cazenave (fig. 9):

fig 9 taierea de formare cordon cazevane

Taierea de formare
La cordonul Cazenave, elementele de rod sint verigile de rod formate din cordita (4-6 ochi) si
cepul de inlocuire.                                           
In anul al II-lea de la plantare, la taiere se lasa o cordita de 5-6 ochi.
In anul al III-lea de la plantare se proiecteaza tulpina semiinalta, scurtindu-se sub prima sirma
a spalierului sau se realizeaza si un cordon, daca grosimea coardei depaseste 8 mm (in diametru). Cu exceptia a doi ochi din virful tulpinii, restul se orbesc, ca si ochii de pe partea inferioara a cordonului, daca s-a realizat.
In anul al IV-lea se formeaza ele doua -cordoane sau, in cazul cind s-a 'ormat deja un cordon
in anul anterior pe [acesta, coardele se scurteaza la cepi de 2-3 ochi.
In anul al V-lea coardele crescute .din cordoanele proiectate in anul anterior se scurteaza la
cepi de 2-3 ochi. in cazul cordonului pe care anul trecut au fost lasati cepi, in acest an se formeaza primele verigi de rod. De pe fiecare cep coarda cu pozitie superioara se scurteaza la 4-6 ochi (cordita), iar cea cu pozitie inferioara la 2-3 ochi (cep).
In anul al Vl-lea se poate considera, incheiata formarea prin lasarea pe ambele cordoane a
corditelor si cepilor de inlocuire.

Taierea de fructificare
In fiecare an, la taiere se ya avea in vedere lasarea elementelor de rod cit mai aproape de
nivelul cordonului si, in masura posibilitatilor, reintinerirea formatiilor de rod prin cepii lasati direct pe cordon.
Taierile de formare pot fi reduse cu 1-2 ani, daca plantele sint uniforme ca vigoare, cu cresteri
normale, incit sa fie tratate toate in mod asemanator. In aceasta situatie, tulpinile - ca si o parte a cordoanelor - pot fi realizate inca din anul al II-lea, iar in anul al III-lea sa se formeze complet cordoanele.

In cazul cind se practica cultura semi-protejata (musuroind butucii), la baza tulpinilor se formeaza cite un cep de siguranta de 2 ochi, iar coardele rezultate din acesta se protejeaza toamna, prin acoperire cu pamint.

Comentarii:

gR9W5q6YMr postat pe 04 Septembrie 2013
jCq7wRXVBX
Victor MartinMultumesc. Sunt prins cu finalizarea rlnomuaui Lenea , dar, printre picaturi, cred ca am sa mai comit cate ceva. Cred ca exista inflatie de idei in fandom, dar cel mai greu e cu forma de abordare. Pana la urma, cred ca e mai bine sa faci o proza dintr-un pahar cu apa, cum e aici, decat sa faci praf o idee stralucita. Maniera asta aduce mainstream-ul mai aproape de science fiction; nu invers. Desi au trecut sarbatorie de Pasti, iti urez tie si tuturor celor de la SRSFF Sarbatori fericite ; sarbatorile sunt asa cum te simti.

caraus postat pe 17 Mai 2013
taiatul vitei de vie
va salut! pt. cei care se pricep,taiatul vitei de vie la struguri de masa este indicat stilul guyot pe tulpina seminalta la soiurile (cardinal ,centinail, italia, victoria. si altele????????????????. va multumesc.

cepage postat pe 01 Ianuarie 2013
Plagiat
Daca autorul articolului nu este Avram D.Tudosie cel care a postat acest articol a copiat cuvant cu cuvant din cartea "Vita de vie rod al pamantului si al muncii" a susnumitului incepand de la pagina 81 pana la pagina 88 inclusiv pozele.Deci daca nu este autorul cartii, cel care a postat articolul sa aiba decenta si sa-l mentioneze pe autor.Prea ne-aam obisnuit sa nu respectam munca celorlalti!

Dima Manole postat pe 29 Mai 2012
soiuri de vita de vie pt. taiere semi. si inalta
Daca poate cineva sa-mi raspunda ce soiuri de vita de vie se preteaza la taierea semiinalta si inalta. Rog aceasta clarificare deoarece gerul este o problema la taierile de acest gen si de ingropat pe timpul iernii nu putem spune ca se poate face. daca stiti vreo metoda impotiva gerului, va sunt recunoscator.

danyel postat pe 13 Februarie 2010
pt Tanase ionel
la afuz ali nu e nevoie de coarda asa mare .eu merg pe Cazenave cordon dublu ,si da rezultate bune.incarcatura e mare articolul e bun dar incomplet.si in plus e copiat dupa manuale universitare.daca vreti sa faceti un lucru util postati noutati.

FLORIN VLADU postat pe 03 Februarie 2010
Taierile la vita de vie
La via pe bolta se practica taierea la cep;pe coarda veche de 2.. ani se taie corditele de 1 an(tinere) la 2-max3 ochi,din fiecare ochi se va dezvolta un lastar de rod,pe fiecare lastar vor creste 2-3 circhini de strugure.Primii 2-3 ani este bine sa nu se lase multi ochi,max4-5 pentru a se dezvolta puternic sistemul radicular care mai tarziu (fiind puternic) va hranii butucul la parametrii optimi. Este indicat ca la fiecare butuc sa avem 2-3 cepi cat mai jos rezerva in caz de necesitate ,daca o coarda principala se se usuca din diverse cauze;ger,seceta,boli etc.La celelalte tipuri este foarte simplu:in functie de puterea butucului,soiul,conditiile pedoclimatice...se lasa 4-6 cordite de rod cu 8-10 ochi pe coarda veche si 2-3 cepi(2-3 ochi) jos cat mai aproape de sol,care vor devenii coarde de rod in anii urmatori cand cele vechi vor imbatranii si vor fi taiate rand pe rand in functie de necesitate. UREZ SUCCESE TUTUROR !

tanase ionel postat pe 20 Ianuarie 2010
vita de vie
sint pensionar m am mutat la casa si mi am facuto mica gradina a edenului.la taierile de formare semi inalta fiecare soi de vita are tehnica lui,de exemolu soiul afuzali siin mod special ceasla dore pretind coarde de rod de la 8 la 14 ochi cu cepi de 2 ochi cu incarcare functie de puterea de vegetatie a plantei.doresc informatii cu privire la tehnica de altoire a vitei de vie in verde la rusalii.va multumesc.

dumitru postat pe 02 Ianuarie 2010
vita de vie
lectura textului mi-aplacut,este instructiva,dar as dori sa mariti pozele(desenele).multumesc.