Taierile la pomii fructiferi

FructiferiTaierile la speciile pomicole

Taierile ca lurare efectuata in cadrul livezilor, in functie de elementul asupra caruia se intervine, se impart in taieri ale elementelor de rod si taieri ale elementelor vegetative.

Taierile elementelor de rod au drept scop dimensionarea convenabila a acestora, formarea de noi elemente de rod, repartizarea uniforma pe ramurile de schelet (pastrarea unui raport de 2 :1 sau de 3 :1) intre elementele de rod florifere si cele neflorifere

Taierile elementelor vegetative au ca scop ramificarea acestora si formareade noi productii florifere.

In cazul pomaceelor, pintenii si tepusele nu se taie niciodata, ci se raresc eventual la o distanta de 10-15 cm. Smicelele se taie la 2-3 muguri bine dezvoltati numai cand acestea depasesc 20-25 cm lungime. Acest lucru nu este valabil si in cazul nuieluselor. Mladitele nu se taie niciodata. In cazul gutuiului, ramurile vegetative de 1 an se scurteaza doarcand sunt foarte slabe, iar maciuliile se raresc.

In cazul drupaceelor taierile de fructificare se fac mult mai restrans. La cires si visin ramurile buchet nu se taie, ramura mijlocie se scurteaza pentru a stimula formareade noi formatiuni de rod. Ramurile pleata necesita o taiere mica, la varf. La prun si la cais ramurile buchet si ramurile mijlocii neramificate si ramificate nu se taie, doar cand sunt batrane se scurteaza deasupra primei ramificatii. La piersic aceste taieri de fructificare se fac n fiecare an. La aceasta specie nu se taie buchetele de mai ; ramura mixta se scurteaza la 6-8-10 muguri (1-3 vegetativi la baza, 4-5 floriferi) intotdeauna ultimul mugure va ramane vegetativ pentru a se asigura o buna circulatie a sevei.

Taierile elementelor vegetative se fac asemanator la toate speciile cu exceptia piersicului. Se taie ramurile vegetative la 2-3 muguri, cand are diametrul de 2,5 cm ; se taie la 4-5 muguri cand are diametrul de 4-5 cm ; se taie la 6-7 muguri cand are diametrul mai mare de 6 cm.
Ramurile vegetative la piersic se scurteaza la 2 muguri bine dezvoltati, aceasta operatiune avand drept scop stimularea formarii de noi elemente de rod.

Comentarii:

VqlssWWAVQDnLsERT postat pe 11 Mai 2013
EhocABSaxm
I'm sockhed that I found this info so easily.

qHRwoBDJBUsQO postat pe 11 Mai 2013
NHrYLqKVHnDgiqudLT
Boy that relaly helps me the heck out.

BOgdan postat pe 12 Iulie 2010
Servicii
Tratamente fitosanitare autorizate impotriva bolilor si daunatorilor pentru pomi fructiferi, vita de vie si arbusti; tratamente impotriva tantarilor; taieri in verde pomi fructiferi pentru luna august. Servicii de amenajare si intretinere spatii verzi. Seriozitate si personal calificat. Info la telefon: 0723.583.490

vali postat pe 30 Octombrie 2009
taierile la cais
ce taieri se fac in aceasta perioada a anului la un cais tanar. l-am plantat in primavara.are patru ramuri lungi de peste 1.5 m. multumesc anticipat pt raspuns

zoican postat pe 14 Martie 2009
taierea la piersic
toate ramurile se taie la doi muguri?