Taxus baccata (Tisa)

Familie: Taxaceae
Origine: Eurasia, din Marea Britanie pana in Caucaz, Iran, Africa
Aspect: tufa mereu verde
Inaltime: 6-14 m
Diametru: 1,5-6 m
Expunere: plin soare sau partial umbra
Pamant: argilos, lutos, nisipos, usor alkalin, acid; umed, usor drenabil
Udare: medie

Descriere:
Taxus baccata (Tisa) este un arbust verde tot anul, care infloreste din martie pana in aprilie, iar semintele sunt bune de recoltat din septembrie pana in noiembrie. Creste incet, putand sa atinga chiar si 14 metri si un diametru de 6 metri sau chiar mai mult daca e amplasat in locuri propice; Este un arbust folosit pentru borduri, cu ramuri cazatoare si frunze lucioase, verde-inchise la culoare, plate, aranjate in spirala si lungi de 2-3 cm; lemnul este rosu-purpuriu.

Lemnului arbustului Tisa este tare, durabil, elastic, poate fi lustruit, dar prelucrarea lui dureaza foarte mult. Foarte apreciat de producatorii de mobila, mai este utilizat in fabricarea vaselor decorative, a uneltelor, etc. Lemnul poate fi ars ca tamaie.

Cultivare si ingrijire:
Taxus baccata (Tisa) este foarte des utilizat in arta topiara si chiar cei foarte batrani (1000 de ani) reactioneaza bine la taierile de formare, inmugurind. Unele specii pot fi cultivate sub forma de covor verde, cu conditia sa fie plantate cu cel putin 1 metru distanta intre ele; este recomandata specia Taxus baccata Repandens.

Taxus baccata (Tisa) este un arbust foarte usor de cultivat, fiind foarte rezistent atat la temperaturi ridicate cat si scazute; se dezvolta bine in locuri insorite sau umbrite, in pamant umed, jilav sau uscat, de orice tip (argilos, nisipos - acid sau alkalin), atata timp cat este bine drenat. Poate creste si in pamant greu, lutos. Nu este afectat de poluarea atmosferica. In general rezista cu bine in fata vanturilor puternice, dar nu tolereaza brizele marine. Taxus baccata (Tisa) este foarte rezistent la frig atunci cand e in stadiul de repaus, chiar si pana la -25C. Ramurile tinere care apar primavara pot fi afectate de inghet. Fructul creste in principal pe ramurile de 1 an.

Arbustul traieste foarte mult. Unele consemnari noteaza existenta unui Taxus baccata (Tisa) de 1500 de ani in Perthshire, ceea ce il face cel mai batran arbust din Marea Britanie. O alta consemnare spune ca arbustul poate ajunge si la 4000 de ani. Oricum, ritmul cresterii este lent si de obicei dureaza in jur de 20 de ani pana atinge o inalltime de 4,5 metri. Arbustii tineri cresc uneori chiar si 30 cm intr-un an, dar apoi cresterea stagneaza si in cele din urma inceteaza dupa 100 de ani.

Taxus baccata (Tisa) este un arbust foarte rezistent la bolile provocate de ciuperci, dar cu radacini sensibile, care pot putrezi usor. Scoarta este foarte moale si daca este inlaturata poate duce la moartea unor ramuri sau a arbustului intreg. Tisa nu prea are radacini fibroase si trebuie plantat in locul final de cand este inca mic.

Inmultire:
1. Seminte, care germineaza foarte greu, uneori in 2 sau mai multi ani, mai ales cele puse la pastrat. Semintele se culeg cand sunt coapte, toamna, si in mod normal trebuie sa incolteasca 18 luni mai tarziu. 4 luni de caldura urmate de 4 luni de pastrare intr-un loc racoros ar trebui sa fie destul pentru a reduce perioada pana la incoltire. Daca adunati fructul verde cu seminte cand este complet dezvoltat, inainte de a cadea din arbust si il plantati imediat nu veti obtine planta noua mai repede, pentru ca actioneaza aceiasi factori inhibitori. Semanati fiecare samanta separat, in cate un ghiveci, si puneti-le intr-un loc racoros. Ele se vor dezvolta greu, si probabil ca abia peste 2 ani vor putea fi plantati afara. Momentul potrivit pentru plantarea arbustului in gradina este primavara tarziu sau vara devreme, oricum dupa ce nu mai exista pericolul de inghet.
2. Butasi terminali, cu fructe pe jumatate coapte, lungi de 5-8 cm. Metoda se poate aplica din iulie pana in august, iar butasul se planteaza intr-un loc umbrit. In mod normal va prinde radacini pana la sfarsitul lui septembrie dar este bine sa il lasati in locul initial peste iarna si sa il plantati afara de abia in primavara. Aceasta metoda are mari sanse de reusita.
3. Butasi terminali cu fructe coapte. Se taie iarna, dupa un inghet puternic si se planteaza intr-un loc ferit.

Pericole si daunatori:
- cosenilele, puricii plantelor, gandacii negri, tantari.

Specii:
Fastigiata - forma de coloama, poate ajunge la 15 metri; infloreste rareori.
Fructo-luteo - are fructe portocalii, in rest seamana foarte bine cu celelalte specii.
Hesseii - arbust de 5 metri inaltime si diametru; face multe fructe.
Nidiformis - specie pitica, atingand numai 1,2 metri inaltime, cu fructe multe si mici.
Repandens - atinge 75 m inaltime si 4,5 m diametru; perfecta pentru covor verde.
Adpressa Aurea - ajunge pana la 2,4 m si chiar mai mult; ramurile tinere sunt galbele.
Amersforte - frunze scurte, ovale, plate; creste incet, pana la 3 m inaltime.

Comentarii:

JiTdnaBpvm postat pe 20 Octombrie 2012
trRHdilan
Hi Alistair, I like the look of your Aruncus aethusifolius, could be ibvlluanae in a shady spot and those leaves would look wonderful alongside e.g. hostas or the smoother leaved ferns. I know I've come across it before, but I had managed to completely forget about it. Having looked it up and seen it will cope with even dry shade, I hope I don't forget about it again!As to the plantaholic approach (lots of different plants) vs the drifts and blocks, I think you are right, the formality of the evergreens plus the immaculate lawn and edging gives structure to show off your plant collection. Personally I find I am veering more and more towards the fewer different plants but of more of each approach, and lack the attention to detail to make your kind of detail work for me (though I think FIL would find you a kindred spirit). But that's the joy of gardening, the rich diversity of it all. Thank you for showing the context in which you garden, it helps to make sense of everything.