Tradescantia pallida

Tradescantia pallida Tradescantia pallida

Familie: Commelinaceae
Origine: estul Mexicului
Tip: planta perena
Inaltime: 30-45 cm
Diametru: 22-30 cm
Expunere: plin soare sau partial umbra
Perioada de inflorire: tot anul
Tip de pamant: acid sau usor acidic (pH 5,6 - 6,5), neutru (pH 6,6 - 7,5) sau usor alkalin (pH 7,6 - 7,8)Tradescantia pallida

Descriere:
Tradescantia pallida este o planta cu frunze lungi, ascutite si flori roz, care se intinde ca un covor vegetal. Frunzele sunt late de circa 2,5 cm si lungi de 7-13 cm. Tulpina si partea de deasupra a frunzelor sunt de culoare purpurie si pe masura ce foliajul se maturizeaza e acoperit de o nuanta metalica de turquise. Partea interioara a frunzei are o culoare violet-aprins care trece spre roz inspre tulpina. Florile sunt roz, au trei petale si circa 2 cm diametru. Planta infloreste constant in perioadele calde, dar florle sunt deschise numai dimineata.

Ingrijire:
Tradescantia pallida se cultiva cel mai bine in sol nisipos, dar se adapteaza bine si pe un teren stancos. Desi prefera pamantul umed, planta rezista si pe un teren secetos si nu se usuca daca nu este udata o perioada mai lunga de timp. Aceasta specie este toleranta la inghet, dar pe perioadele friguroase de iarna rezista mai bine sub un strat gros de zapada. De obicei inmugureste iar primavara.
Daca planta arata rau pe la mijlocul verii, taiati-o pana la nivelul solului ca sa apara un nou foliaj si sa infloreasca din nou toamna.

Inmultire: nu se recomanda inmultirea prin seminte.
1. Butasi de tulpina sau frunze - trebuie ingropate bine in pamant nisipos.
2. Marcotaj - consta in indoirea unei ramuri flexibile sau a unei noi mladite in asa fel incat sa intre in contact direct cu solul, lasand-o sa dea radacini in timp ce este inca legata de planta-mama.

Pericole: planta poate cauza iritatii ale pielii sau reactii alergice.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Comentarii:

YqYkpQDuHLf postat pe 09 Mai 2013
qcMcYpBHSiTcQOwKW
The Bible says that whatsoever a man sowteh, that shall he also reap. Now, if according to Sis. Neida's beautiful message, we are good soil; WE MUST produce good fruits. What are our fruits? Our good works, the ones Jesus talked about when he said: Let your light shine before men, so they see your good works and glorigy your Father in Heaven. So, LET IT SHINE!!!